Datum plaatsing: 16 juli 2020

Tot 5,5 jaar cel voor drugslab in Reek


Tot 5,5 jaar cel voor drugslab in Reek


Reek (Landerd): De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen uit Bergeijk (30 jaar) en Eindhoven (38) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5,5 jaar voor betrokkenheid bij een drugslab in Reek. De eigenaar (34) van het perceel waar het lab werd aangetroffen, krijgt 3 jaar cel voor zijn aandeel en een 24-jarige man uit Valkenswaard krijgt een celstraf van 18 maanden. Een man van 28 jaar en een vrouw uit Valkenswaard (41) zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij het drugslab.

De politie trof in juli 2019 in een loods op een perceel in Reek een productielaboratorium aan voor synthetische drugs. Uit onderzoek blijkt dat er in totaal minstens 264 kilo MDMA is gemaakt. Daarnaast werd er ook 109 liter MDMA-olie aangetroffen, goed voor nog eens minimaal 109 kilo MDMA.

Rollen
De mannen van 30 en 38 jaar verrichtten voorbereidingshandelingen, produceerden de drugs en hadden de MDMA-olie in hun bezit. De eigenaar van het perceel stelde zijn loods ter beschikking en hielp zelf mee bij de drugsproductie. Hij had daarin wel een kleinere rol dan de twee anderen. Daarnaast had deze verdachte een verboden gaspistool en knalpatronen in bezit. De 24-jarige man maakte zich schuldig aan voorbereidingshandelingen, maar bemoeide zich niet met de productie. Hij had een kleine rol in het geheel, daarom krijgt hij ook een beperktere straf.

De vrouw en de 28-jarige man zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij het drugslab. De man is vandaag wel veroordeeld voor bezit van een verboden wapen en munitie (6 maanden cel) en voor het begaan van een ernstige verkeersovertreding (2 maanden hechtenis en 2 jaar rijontzegging). De man reed meer dan 200 km/u op de openbare weg en haalde andere weggebruikers – mede via de vluchtstrook – links en rechts in met snelheden van ruim 180 km/u.

Milieuschade
Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat synthetische drugs schade toebrengen aan de gezondheid van gebruikers. Er komen bij de productie bovendien grote hoeveelheden chemische afvalstoffen vrij die vaak ergens worden gedumpt en niet via de reguliere weg op verantwoorde wijze worden verwerkt. Hierdoor ontstaat er een zeer grote kans op milieuschade. En daarnaast levert het een zeer hoge kostenpost op voor de samenleving omdat de afvalstoffen vervolgens moeten worden opgeruimd.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.23739