Datum plaatsing: 21 juli 2020

Biezenloop Heesch: meer onderzoek nodig naar oorzaak instortingsgevaar van de kap


Biezenloop Heesch: meer onderzoek nodig naar oorzaak instortingsgevaar van de kap


Heesch (Bernheze): Zaterdag 18 juli 20.45 uur kreeg de gemeente Bernheze via de Veiligheidsregio een melding van mogelijk instortingsgevaar in een rij van 7 woningen aan de Biezenloop in Heesch. De kap van een aantal woningen was zichtbaar aan het verzakken.

Team bouwhandhaving van de gemeente is meteen gaan kijken en kon dit bevestigen. De bewoners van de woningen die aanwezig waren, is door een extern deskundige geadviseerd hun huizen te verlaten omdat de veiligheid niet te garanderen is. Zondag hebben de bewoners onder toezicht van de gemeente een aantal spullen uit huis kunnen halen. Het huizenblok is afgezet met bouwhekken eromheen.

Inspectie
Een constructeur van de Omgevingsdienst Nederland heeft maandag 20 juli een inspectie van een aantal van de woningen gedaan. Daarbij is door een constructeur geconstateerd dat de bevestigingsconstructie van de kap ontoereikend was. Onduidelijk is wat de oorzaak is geweest dat juist op dit moment de kapconstructie in beweging is gekomen. Nader onderzoek door verzekeraars is nodig om meer aan de weet te komen over de precieze oorzaak, hoe deze heeft kunnen ontstaan en wat de verdere gevolgen en oplossingen kunnen zijn.

Terugkeer
Wanneer de bewoners weer veilig terug kunnen naar hun woningen, is op dit moment onduidelijk. De kapconstructie maakt geen onderdeel uit van de hoofddraagconstructie van de woningen en vormt geen gevaar voor de bouwconstructie als geheel. Daarmee blijft evenwel het gevaar bestaan dat de kapconstructie kan inzakken en dat er eventueel delen van de dakconstructie naast de woningen terecht komen. Daarmee is de situatie niet veilig genoeg om de woningen weer direct te betrekken.

Rol gemeente
De gemeente gaat in gesprek met de partijen waar de verantwoordelijkheid tot herstel ligt en zet hen waar nodig aan tot vervolgacties.
Voor de tijdelijke opvang van de bewoners en de afhandeling van de schade zijn verzekeraars aan zet. Dit is geen verantwoordelijkheid van de gemeente.

Wij staan de gedupeerde bewoners waar mogelijk met raad en daad bij. Vandaag heeft de gemeente alle bewoners of hun vertegenwoordigers gesproken om hen te informeren over de genomen stappen en wegwijs te maken bij de vervolgstappen.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

overheid nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12524