Datum plaatsing: 23 juli 2020

Gemeente stopt met VVV, Moriaan 1 januari dicht


Gemeente stopt met VVV, Moriaan 1 januari dicht


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Per 1 januari 2021 gaat de Moriaan dicht als VVV-kantoor. Dat besluit zat er al lang aan te komen door ontevredenheid over het functioneren van VVV Den Bosch en de Meierij en met name over de subsidie die daar naar toe gaat. In De Kleine Winst aan de Markt 29 wordt een atelier van Jeroen Bosch en een museum ingericht. In dit pand zal de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch op de begane grond een balie gaan bemannen die ook als toeristisch informatiecentrum zal gaan dienen.

Wat er met de Mondriaan gaat gebeuren is onduidelijk. Er ligt een verzoek het pand nog een jaar als bezoekerscentrum op te houden omdat zo'm 150.000 bezoekers het centrum jaarlijks weten te vinden. De Moriaan is het oudste bakstenen huis van Nederland. Het pand werd gebouwd in de 13e eeuw en is tegenwoordig de thuisbasis van het informatiepunt VVV 's-Hertogenbosch en P79, een kroeg die zich in de kelder van het pand bevindt.

De Moriaan werd gebouwd in 1220 door Hendrik I van Brabant. In die tijd werden meer panden in deze vorm gebouwd. Inmiddels zijn deze niet te herkennen of inmiddels gesloopt. In 1956 wilde de gemeente 's-Hertogenbosch de Moriaan slopen, om het verkeer meer ruimte te gunnen. Uiteindelijk werd dit plan door de minister geweigerd. In de jaren zestig van de vorige eeuw is de Moriaan volledig gerestaureerd. Later werd het gebouw erkend als rijksmonument.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31613