Datum plaatsing: 02 augustus 2020

Foto's: Kempische heideschapen beheren Slabroek


Foto's: Kempische heideschapen beheren Slabroek


Nistelrode (Bernheze): Ondanks de hitte blijft de bordercollie van schaapherder Willo Schellekens waakzaam en houdt de kudde Kempische heideschapen voortdurend in de gaten. “Eigenlijk hoef ik niet zoveel te doen, de hond doet al het werk voor mij”, vertelt Willo met een lach. Met zijn kudde van zo’n tweehonderd natuurlijke heidemaaiers wordt de Slabroekse heide binnen enkele weken vakkundig ontdaan van overtollig gras, jonge boompjes, bramen, struikjes en dode heide. Hij verwacht dat het werk er binnen enkele dagen opzit, waarna de dames naar een andere locatie binnen de Maashorst verhuizen.

Tekst & foto’s: Peter Noy

“De schapen zijn niet van mij hoor, maar van Dirk Geenen uit Odiliapeel. Vanwege drukte heeft Dirk mij ingehuurd om het graasbeheer in dit uniek stukje Udense natuur te verzorgen. Voorafgaande aan Slabroek zijn de schapen vijf dagen naar natuurgebied Bedaf geweest om daar het overtollige gras en struikjes weg te vreten. We voeren deze begrazingsprojecten uit in opdracht van de gemeente Uden”, weet Schellekens. De schaapherder uit Boxtel zit al zeventien jaar in het vak. “Ik ben er destijds ingerold doordat ik van iemand een bordercollie had gekocht. Ik wilde daar graag meer van weten en heb toen een cursus voor Schaapherder gevolgd. Het mooiste van het vak vind ik het buiten-zijn. Ik moet er niet aan denken om de hele dag achter een bureau te zitten.” De schaapherder heeft vijf bordercollies meegenomen. Iedere dag worden een of twee bordercollies ingezet. “Dit doen we omdat het werk voor een schaaphond erg zwaar is, ze sjouwen de hele dag rond en weten van geen ophouden. Dat vreet energie. Hiermee kunnen ze elkaar dagelijks aflossen”, aldus Schellekens.

Wolven
Willo Schellekens houdt de berichtgeving rondom de wolven goed in de gaten maar is niet bang dat er een wolf deze kant op komt. “Meestal hoor je via de media of wolvenspotters wanneer er een wolf in de buurt is. De wolf die laatst in de omgeving van Heusden was gesignaleerd is een mannetje afkomstig uit een roedel in Duitsland. De wolf is de grens met België overgetrokken en heeft daar waarschijnlijk een zieke koe aangevallen. Onze schapen zijn goed beschermd en staan ’s nachts in een afgerasterde wei met stroomdraad er omheen. Om 8.00 uur ’s morgens haal ik de kudde uit de wei, waarna we richting Udense heide lopen. Zo rond 16.30 uur zijn de schapen volgevreten en gaat het weer in omgekeerde volgorde”, zegt Schellekens.

Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met Dirk Geenen, 06-10967690 of like ‘Natuurgrazers Landschapsbeheer’ op Facebook.Foto's: Kempische heideschapen beheren Slabroek
Foto's: Kempische heideschapen beheren Slabroek
Foto's: Kempische heideschapen beheren Slabroek
Foto's: Kempische heideschapen beheren Slabroek
Foto's: Kempische heideschapen beheren Slabroek
Foto's: Kempische heideschapen beheren Slabroek


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28220