Datum plaatsing: 14 oktober 2020

Versterkte Dorpsraad Berghem begint met schone lei


Versterkte Dorpsraad Berghem begint met schone lei


Berghem (Oss): Aan het begin van dit kalenderjaar was Dorpsraad Berghem plots met nog maar
drie leden. Er werd een broodnodige procedure op gang gebracht, die er voor moest zorgen dat er weer een volwaardige groep op de been kwam. Onlangs werd, na een flinke coronavertraging, het nieuwe, enthousiaste team gepresenteerd. ThuisinhetNieuws sprak met Ad Verhagen, de voorzitter van de frisse groep.

door Mark van der Donk

Toen eind december toenmalig voorzitter Pieter van Houten en secretaris Marianne Dreese de handdoek in de ring gooiden, was direct duidelijk dat er iets moest gebeuren. “Wat er toen precies heeft plaatsgevonden, weet ik niet. Ze hebben de vergadering en Dorpsraad per direct verlaten”, vertelt Verhagen ons nu. Hij gaat logischerwijs liever niet in op het verleden, maar wil vooral uitkijken naar de toekomst. Een toekomst die er weer rooskleurig uit ziet, nu de drie overgebleven raadsleden zijn versterkt door een viertal nieuwelingen. Onder hen dus ook de nieuwe voorzitter, die in februari zonder twijfel solliciteerde. “Waarom ik me verkiesbaar heb gesteld? Nou, de onzichtbaarheid van de Dorpsraad was me al een tijdje een doorn in het oog, om het zo maar te zeggen. Ik ben teveel Bergse om dat me niet aan te trekken. Ik heb er met verschillende mensen over gesproken en wilde graag zelf mijn steentje bijdragen. Wat mij betreft gaat de Dorpsraad snel weer op de oude, herkenbare manier verder.”
Naast Verhagen schreven ook onder meer Harmen Snoeijs, Frank Dappers en Tiny Mulders een sollicitatiebrief. Ze gingen op gesprek bij een selectiecommissie en voegden zich allemaal bij het overgebleven trio, dat nog bestond uit Jan van Leest, Sandra Bouwman - van Dooren en Roger Strik. “We hebben qua leeftijden nu van alles wat. Ik ben zelf, met mijn 77 jaar, de oudste en vicevoorzitter Jan is ook van mijn generatie. Tiny is net gepensioneerd, Roger heeft ook ervaring genoeg en met een jongere dame en twee slimme jongens van 26 en 33 zit het wel goed. Ze hebben mij gevraagd of ik de kar wilde trekken, vooral ook omdat het lastig is om je als werkende vol op de Dorpsraad te storten. Maar jong en oud moeten het samen doen, we moeten samen een team vormen. Laat de jongere teamleden eerst maar eens wennen, kijken hoe het loopt. Dan heb ik alle vertrouwen in de toekomst, waarin ze hopelijk het stokje kunnen overnemen.”

Herkenbaar en zichtbaar
Wat Verhagen betreft wordt er begonnen met een schone lei. “We hebben een clubje bij elkaar wat de zaken goed kan regelen, daar ben ik van overtuigd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand van 77 de boel gaat besturen. Daarom is de brede groep er omheen zo belangrijk, voor de ondersteuning. We doen het echt sámen”, benadrukt de voorzitter nog maar eens. Speerpunten zijn er nog niet echt. Wel heeft hij een doel: “De komende anderhalf jaar willen we de Dorpsraad weer opbouwen naar meer zicht- en herkenbaarheid. Jan van Leest is altijd wel overal bij geweest, maar een werkende voorzitter kan dat natuurlijk niet. We moeten strijden voor de leefbaarheid van Berghem en de bewoners. Voor het verenigingsleven, we komen voor het dorp op. De Dorpsraad bedrijft géén politiek. De politiek komt zelf wel naar ons toe.”

Als het aan de nieuw gevormde groep ligt, hebben de wethouders daar binnenkort ook weer alle reden toe. “Het initiatief moet vanuit de Dorpsraad komen. Wij moeten de gemeente voer geven, niet alleen andersom. Het moet de mensen weer duidelijk worden dat ze zaken die ze dwars zitten via ons bij de gemeente kunnen neerleggen. Als de inwoners van Berghem de weg naar ons weer kennen en geholpen worden, hebben wij ons doel bereikt. Met de ondersteuning van de wijkcoördinator en aandachtswethouder gaan we ervoor om van onze groep een echt team te maken. Het vertrouwen moet er zijn om er samen iets moois van te maken en op te komen voor onze dorpsgenoten.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14091