Datum plaatsing: 14 oktober 2020

Voormalig fort Lithoijense Dijk in ere hersteld?


Voormalig fort Lithoijense Dijk in ere hersteld?


Lith (Oss): Velen zullen er al dikwijls langs zijn gereden. Of er zelfs een drankje hebben gedronken. Café Van de Wetering, naast de doorgaande weg tussen Lithoijen en Teeffelen. Dat op die plek vroeger een fort heeft gestaan, dat zullen echter maar weinig mensen weten. Jan de Groot, van het naastgelegen watersportcentrum, wil de locatie het statuur van vroeger tijden teruggeven. De vesting van weleer in oude glorie herstellen. Het kan volgens hem een prachtige poort worden naar natuurgebied Hemelrijkse waard en al het andere moois wat de omgeving te bieden heeft.

Momenteel kunnen aangemeerde schippers al voor een hapje en drankje terecht bij bar-bistro De Loswal. Maar als het aan De Groot ligt, worden de horecamogelijkheden even verderop flink verruimd. Hij wil op een deel van zijn perceel een recreatieplek met onder meer een hotel creëren. “Dat zou niet alleen voor ons, maar ook voor de gemeente Oss ontzettend mooi zijn”, denkt hij.
Al een paar jaar speelt de ondernemer met het idee om meer toerisme naar de Lithoijense Dijk te halen. “Ik woon hier natuurlijk zelf ook en ben goed op de hoogte van de historie van deze plek. Er wordt al een tijdje gesproken over het herstellen van de Zuiderwaterlinie. Toen die gesprekken steeds serieuzer werden, ging bij mij meer en meer het idee spelen dat we daar wel eens op in kunnen spelen. Dan denk ik aan een hotel met restaurant, een ontmoetingsplek voor mensen die het natuurgebied in gaan en van de mooie omgeving willen genieten.”
Er wordt momenteel veel te weinig gedaan met de kansen die de prachtige locatie bieden, vindt De Groot: “Wanneer je op je boot zoekt naar een plek om aan te meren en te verblijven, krijg je bij de gemeente Oss 6 mogelijkheden, terwijl er in Maasbommel wel 150 plaatsen zijn. Dan is de keuze niet zo moeilijk. Maar dat is totaal niet nodig, want bij ons is het zeker zo mooi als langs de oever van de Maas aan de kant van Gelderland. Er ontbreekt aan onze kant echter aan zaken als een rondvaartboot, een pontje en een steiger voor passanten om aan te meren.”

Terugbouwen
Voor hem dé reden om zoveel mogelijk stakeholders mee te krijgen in zijn plannen. “Hetgeen we nu faciliteren met ons watersportcentrum is prima voor de mensen die aanleggen in de haven. Maar het is niet ingericht op degenen die willen fietsen of wandelen. Daarom denk ik aan een hotel, in de stijl van het voormalige fort, met 80 overnachtingsplaatsen.
Op het pand aan de Osseweg 6 (café Van de Wetering, wat De Groot vorig jaar overnam, red.) zit een hotelbestemming, maar in de huidige staat is dat niet interessant. Wanneer we er een thema aan koppelen, zou het dat wel kunnen zijn. Op de plek van het pand, het stuk land richting de rotonde, heeft vroeger precies de waterlinie gelegen. Op exact die plaats zou ik de ideeën willen verwezenlijken. Het fort voor een groot deel terugbouwen, lunetten creëren met een restaurant en overnachtingsmogelijkheden. Dat moet de figuurlijke poort naar alle toeristische trekpleisters in de omgeving worden.”

Toeristische boost
Het plan zou de gemeente Oss een geweldige toeristische boost kunnen geven, denkt De Groot. “Samen met de provincie willen zij meer bezoekers naar de Maasoevers trekken. Sinds de rivierdorpen bij Oss zijn gevoegd, is die kilometers lang. Daar kunnen en moeten we veel meer mee doen. We hebben midden in het coronaverhaal gezeten en de vakantie is net pas achter de rug. Hopelijk kunnen we de gesprekken, face to face, snel weer oppakken en gaan doorpakken. In goed overleg moeten we hier volgens mij iets prachtigs van kunnen maken.”

door Mark van der Donk
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31034