Datum plaatsing: 14 oktober 2020

Werken en leren in en om de Vinkelse Molen De Zwaan


Werken en leren in en om de Vinkelse Molen De Zwaan


Vinkel ('s Hertogenbosch): Chiel Ploegmakers (27) straalt van oor tot oor. Het is prachtig om te zien en te ervaren hoe enthousiast en gedreven deze medewerker is over zijn werkplek bij Wilskracht in de molen. Sinds 1 september hebben Rita van de Ven en Ineke Pennings de uitdaging aangenomen om in de molen actief te zijn met hun nieuwe bedrijf Wilskracht. Ze creëren een dagbesteding met leerwerkplekken voor onder andere leerlingen uit het speciale onderwijs. De letterlijke betekenis van het woord Wilskracht kun je het best als volgt kort maar krachtig vertalen in: ‘Het vermogen om iets te willen en die wil ook uit te voeren’. Chiel Ploegmakers onderschrijft deze stelling als geen ander. Hij voelt zich, mede door zijn ervaring in de horeca, heel erg belangrijk in het team.

Door Jan van Ravenstein

Een staaltje van perfectie, wilskracht en een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen heeft als resultaat gehad dat de Vinkelse Molen volledig in bedrijf is. Jongstleden weekend heeft de officiële opening onder groots feestgedruis plaatsgevonden. Een compliment waardig aan de gehele Vinkelse bevolking. “Het bestuur van de Molen had middels een werkgroep als doel opgenomen dat de molen, een maal in bedrijf, zijn toekomst moest hebben. En dan met name de fantastische ruimte onder de molen. Het maatschappelijke, recreatieve, educatieve, maar ook zorg en ontmoeten stonden heel hoog op het wenslijstje. Nog belangrijker in het geheel was dat er een duidelijke affiniteit moest zijn met Vinkel en haar bewoners”, zegt Ineke. De dames hebben de uitdaging met beide handen aangenomen. “Natuurlijk ontstaat zoiets vanuit een soort van hobby, gewoon omdat je het als heel erg leuk ervaart. Maar je ontkomt niet aan het zakelijke in het geheel, vandaar dat we er een bedrijfje van hebben gemaakt”, zegt Rita.

Voorbereiding
Beiden waren ze al actief als vrijwilliger/gastvrouw bij de molen. Die ervaring was sowieso al in de pocket. Daarnaast heeft Ineke door haar werk bij Cello mogen ontdekken dat ze iemand is die graag mensen in hun kracht zet en ze samen brengt. Rita heeft een 28- jarige ervaring in verschillende disciplines/functie binnen de zorg. Na vele gesprekken, een gedegen voorbereiding met vele bezoekjes aan dagbesteding projecten zijn ze van start gegaan. Het bruisende enthousiasme straalt ervan af bij de dames. Samen met Chiel Ploegmakers, Vinkelnaar van geboorte en nu wonende in Berlicum, bespreken we de ins en outs van Wilskracht. Chiel is op dit moment vier dagen aan het werk. Het streven is om acht medewerkers per dagdeel in de molen te hebben (vanwege corona is dat aantal even teruggebracht naar maximaal vijf medewerkers). “Het doel is dat een medewerker, om elkaar goed te leren kennen en om enig inzicht in het doen en laten te verkrijgen, toch wel twee dagen in de molen aanwezig is”, zeggen de dames

Werkzaamheden
“Onze medewerkers zijn, zoals gezegd, afkomstig uit het speciale onderwijs (HUB- scholen). Van daaruit komen leerlingen stage lopen met de mogelijkheid na het verlaten van de school te blijven bij Wilskracht. Ook via de mantelzorgmakelaar en MEE komen medewerkers bij Wilskracht terecht.
En natuurlijk hebben wij met meerdere dagbestedingplekken uit onze omgeving een netwerk opgebouwd en kunnen we ook medewerkers door verwijzen naar elkaar als wij denken dat deze plek beter zou passen. Ook via de social netwerken, facebook en instagram wilskracht Vinkel is er een groot bereik. De multifunctionele ruimte onder de molen is voor ‘Wilskracht’ the place to be. Voor de medewerkers is er een programma wat bij de persoon past. Ze mogen fungeren als gastvrouw of gastheer, in de bediening, de keuken of als barmedewerker. Maar ook de molenaar kan hulp gebruiken bij de invaart en ook buiten zijn er nog voldoende mogelijkheden voor de medewerkers. “Ik kan ze alles leren. Ik ben best belangrijk hier door mijn ervaring in de horeca”, laat Chiel nog even weten aan ons.

Chiel Ploegmakkers
Hoe fijn is het om medewerkers als Chiel in je team te hebben. Chiel heeft zijn ‘draai’ helemaal gevonden. Bij zijn vorige werkplek (De Raadskelder) heeft hij diverse certificaten behaald. Een certificaat voor bardienst, gastheer, spoeltechniek en eentje voor de bediening. Chiel, een echte allrounder in zijn vakgebied. Intussen zijn er een aantal taken (werkrooster maken, de kas beheren en het kasboek bijhouden) aan hem toebedeeld. Uiteraard alles onder begeleiding van Rita en Ineke. Op het rooster staat een lunch geboekt voor 8 personen. De lunchkaart is beperkt van opzet maar wel met producten uit eigen keuken. Verse soepen, zalig belegde broodjes, club sandwiches, heerlijke salades en de bananencake van Chiel is wereldberoemd in heel Vinkel. De grote wens van Chiel is om van de ruimte onder de molen een mooi lunchcafé te maken. “Een gaaf idee, maar op dit moment nog even een brugje te ver”, zegt Rita met een lach…

Samenvattend
Wilskracht. Een gouden idee op een fantastische locatie. “Hoewel we nog maar een paar weken actief zijn, weten de bezoekers de molen goed te vinden”, zegt Ineke. We houden het ook laagdrempelig, niet alleen voor de bezoeker maar zeker voor onze medewerkers. Die staan met stip op de eerste plaats. Voor hun moet het een soort van ‘thuis’ zijn. Een werkplek waar ze met plezier, fluitend als het ware, naar toe gaan. Wij nodigen de ouders die belangstelling hebben in Wilskracht dan ook van harte uit om eens kennis te komen maken. Bijna alles is mogelijk. “Geen vervoer, voor alles is een oplossing”, zeggen ze bijna gelijktijdig. Nu al zijn de dames druk met een invulling voor de wintermaanden… Een programma voor ouderen. Ze zijn druk met het bedenken en plannen voor bezigheden met Kerst, Nieuwjaar, carnaval, sneeuw… Rita en Ineke: “Twee heerlijk actieve bruisende ondernemers die hun ‘wilskracht’, vakkennis en enthousiasme moeiteloos overbrengen op hun medewerkers”.

Bezoekadres: Molenpad 1, 5382 KW Vinkel. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.30 uur –www.wilskrachtvinkel.nl

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws
Colums
08 jul
08 jul
05 jun


Meer columns

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29165