Datum plaatsing: 14 oktober 2020 - Laatst gewijzigd: 14-10-2020 11:35:40

Interview: Petra van Erp Geffenaar van het Jaar 2020


Interview: Petra van Erp Geffenaar van het Jaar 2020


Geffen (Oss): “Met Petra erbij komt het altijd goed” waren de lovende woorden die te lezen stonden in het juryrapport. Is een mooier compliment wensbaar. Ze staat bij vele Geffenaren op jarenlang het netvlies als de ‘moeder van de roap’. De wethouder van de gemeente Oss, Johan van der Schoot, noemde haar tijdens de bekendmaking zelfs de ‘de oermoeder’ van heel veel Geffense verenigingen. Overigens een heel terechte titel. Petra voelt zich zeer vereerd met alle loftuitingen maar blijft er wel nuchter onder. “Alles wat ik nog steeds doe of in het verleden heb gedaan, deed en doe ik met het grootste plezier. En wat je graag doet kost je geen moeite”, lacht de kersverse Geffenaar van het jaar.

Door Jan van Ravenstein

Vanwege corona was het allemaal anders, dan anders. De procedure is dat de kersverse Geffenaar van te voren wordt ingeseind. Enerzijds om het ‘jawoord’ te geven en anderzijds om met familie en kennissen het geheim te delen zodat ze aanwezig zullen zijn op het feestje. Tot zover geen wijzigingen. “We, Patty van Nistelrooij en ik, waren druk met de voorbereidingen van ons jubileumboek. Of ik even mee iets op wilde halen bij haar thuis, vroeg Patty heel subtiel. Geen seconde dacht ik aan het feit dat haar man Jurgen de voorzitter was van de ‘Geffenaar verkiezingen’ en zeker niet dat hij mij zou gaan mededelen dat ik voor dit jaar de uitverkorene zou zijn. Echt, ik zit niet zo snel verlegen om woorden, maar Jurgen kreeg me dus wel even stil. Ik Geffenaar van het jaar, wauw. Wat een eer, dacht ik stilletjes”, aldus Petra van Erp (56).

Anders
Normaal gesproken wordt de feesteling met de daarbij behorende geheimzinnigheid samen met alle Geffenaren van het jaar, muziekvereniging WIK en de benodigde hoogwaardigheidsbekleders thuis opgehaald. Dit jaar geen optocht, geen receptie, geen handjes en zeker geen felicitatie zoenen. Petra was op het Geffense Molenfeest aanwezig vanwege haar drukke werkzaamheden rondom de presentatie van het jubileumboek van Recht vur zunne Roap 44 jaar. In een soort van publieke erehaag toog ze ‘dwars door het midden’ naar het podium om de felicitaties en versierselen in ontvangst te nemen. Petra: “Ondanks dat er, in vergelijking met andere jaren, een aantal beperkingen waren was het een gebeurtenis om nooit te vergeten. Je leeft twee dagen als het ware, in een roes. De Heilige Mis, de Vendelgroet, de toespraak van de Burgemeester en de Pompzwengels die het lied ‘Sissie de keizerin’ voor mij ten gehore brachten. En daarnaast stond de molen in de vreugdestand… De vele ‘elleboogjes’ die ik heb gehad, hoe mooi mag het zijn. Het bijzondere aan deze verkiezing is het feit dat je wordt verkozen vanuit de verenigingen. Dat ze jou dat gunnen, je inzet waarderen als het ware, dat geeft je een heel warm gevoel”.

Lange lijst
De lijst van deze ‘allesdoener’ is lang. Ooit eens op 15- jarige leeftijd begonnen bij de KPJ in Geffen als aspirant cultureel leider. Drie jaar later hanteerde ze de voorzittershamer en weer een jaar later bestuurde ze als voorzitter de Kring- KPJ. Tien jaar lang (van 1980-1990) was ze artiest bij Recht vur zunne Roap en vanaf 1989 tot op de dag van vandaag trekt ze met verve de kar van Recht vur zunne Roap. Kinderen schminken bij Effe noar Geffe, productieleider bij toneelvereniging Geffes Volk. Voor WIK zette ze zich in middels een aantal grote producties. Via een vriendenclub begeleidt ze een groep mensen met een lichamelijke beperking op vakantie. Naast al deze drukke werkzaamheden maakt ze ook nog tijd vrij voor het Berghemse Hoessenbosch waar ze voorzitter van de programmacommissie.

Jubileumboek
“Niet alleen een jubileumvoorstelling vanwege 44 jaar Roap stond in de planning. Het idee voor een jubileumboek ‘spookte’ ook al heel lang door mijn hoofd. Hoe mooi zou het toch wel niet zijn om die 44 prachtige en onvergetelijke Roap uitvoeringen vast te leggen voor het nageslacht. Compleet met foto’s en verhalen”, zegt Petra. Twee jaar terug zijn ze er mee begonnen, En dan, heel langzaam, komt er een soort van raamwerk van hetgeen moet gebeuren. “We (met name Patty van Nistelrooij en ik) hebben gelukkig de professionele hulp mogen ontvangen van Ruud Verhagen (Onze grote steun en toeverlaat) en Bram van Ravenstein (Layout/Creativos). Zij konden, met al hun ervaringen, ons motiveren en soms ook wel even laten afremmen als we weer eens iets te enthousiast waren”, lacht Petra.
Voor de geïnteresseerden is het prachtige 256 pagina’s dikke boek nog te koop voor € 15.00 bij Wilma’s Kadoshop in Geffen. Er bestaan stoute plannen om medio november een signeersessie te organiseren. Artiesten kunnen het boek dan naar wens voorzien van een aan- of handtekening.
“Een tip: Het boek is een geweldig mooi cadeau voor Sint of Kerst. “En ik heb het idee dat de organisatie van de Geffense kwis het boek zeker zal gebruiken voor hun vragenlijst. Dus je moet het in feite gewoon in huis hebben”, aldus de Geffenaar van het jaar 2020, Petra van Erp.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

familie nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16307