Datum plaatsing: 26 oktober 2020

Tips voor duurzaam wonen


Tips voor duurzaam wonen


's-Hertogenbosch (Regionaal): Duurzaamheid begint een steeds belangrijkere kwestie te worden binnen onze maatschappij. Steeds meer mensen beginnen dan ook in te zien dat duurzaam wonen veel voordelen met zich meebrengt. Toch weten veel mensen niet waar ze moeten beginnen met verduurzamen. In dit artikel een aantal tips over hoe je kunt verduurzamen in huis. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar vaak ook voor de portemonnee.

Nieuwbouw
Er komt steeds meer nieuwbouw en mensen kiezen ook steeds vaker om in nieuwbouw te gaan wonen. Nieuwbouwhuizen zijn vaak beter geïsoleerd en duurzamer dan bijvoorbeeld jaren 30-woningen. Om de bouw zo duurzaam mogelijk te laten verlopen dient er gebruik te worden gemaakt van huur draglineschotten. Dit zijn platen waar grote machines over kunnen rijden, zodat ze niet vast komen te zitten in zachte ondergronden. Het nadeel hiervan is dat de platen vaak erg zwaar zijn. Gelukkig is hier wat op gevonden, namelijk: composiet rijplaten. Deze platen zijn licht en zorgen ervoor dat de flora en fauna niet worden beschadigd door de machines. Ook komen de machines niet vast te zitten, wat minder energie kost en dus ook duurzamer is.

Verlichting
Een eenvoudige manier om te verduurzamen in huis is door over te schakelen naar led verlichting. Led verlichting is namelijk verreweg de meest duurzame verlichting die er te verkrijgen is. Toch zijn er nog schokkend veel huishoudens die uitsluitend gebruik maken van gloeilampen en/of spaarlampen. Dit terwijl led verlichting tot wel 90% duurzamer is. Daarnaast hebben led lampen een enorm lange levensduur, wat ook bijdraagt aan de duurzaamheid. Probeer dus zoveel mogelijk over te schakelen naar led verlichting.

Duurzame apparatuur
Veel mensen zetten apparaten op slaapstand als ze deze niet gebruiken. Echter wat niet veel mensen weten is dat apparaten nog steeds energie verbruiken als ze op slaapstand staan. Sommige apparaten verbruiken zelfs nog 80% energie op slaapstand. Voorkom dus slaapverbruik en zet apparaten helemaal uit als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je onnodig energieverbruik.

Naast het voorkomen van slaapverbruik is er nog een andere manier om op apparatuur te verduurzamen. Van bijna elk soort apparatuur is er namelijk een duurzamere versie. Probeer dus zoveel mogelijk de duurzame versie van apparatuur te kiezen. Deze kun je herkennen aan het energielabel.

Tweedehands
Een andere manier om makkelijk te verduurzamen is door meer gebruik te maken van tweedehands spullen. Kijk voordat e iets nieuws wilt kopen altijd even op marktplaats. Je staat versteld van de leuke items die je soms voor een prikkie op kunt halen. Ook kun je even langs de kringloopwinkel rijden.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30769