Datum plaatsing: 17 november 2020

Hoe dan ook een metamorfose voor de Lithse Ham


Hoe dan ook een metamorfose voor de Lithse Ham


Lith (Oss): De plannen zijn groots. 190 nieuwe chalets, waarvan 65 drijvend op het water en een ander deel op palen, een nieuwe toegangsweg naar het recreatiepark, een spiritueel eiland, een overdekt en tropisch zwembad, mogelijk zelfs een wellnesshotel. De Lithse Ham moet de komende jaren een enorme, bijna onherkenbare metamorfose ondergaan. Het zijn althans de futuristische plannen die in samenspraak met de gemeente op papier zijn gezet. Volgende maand wordt besloten of de realisatie ook daadwerkelijk in gang wordt gezet.

door Mark van der Donk

De toekomstplannen voor de Lithse Ham zijn groots, dat steekt Hans Borstlap niet onder stoelen of banken. Maar hoewel ook de eigenaar zelf zeer enthousiast is, benadrukt hij dat er nog enig voorbehoud is. “Er is nog een lange weg te gaan, laat ik dat vooropstellen. De gemeente is vooralsnog super positief, maar er moet nog wel goedkeuring volgen. Medio december beslist de adviescommissie van de raad of ze zich kunnen vinden in het voorstel. Is dat het geval, dan kan het college verder.”
Wie sowieso verder gaan, zijn de mensen achter de schermen van de Lithse Ham. Eigenlijk al jaren is men daar druk bezig, vertelt Borstlap: “In 2005 heb ik het park, samen met mijn vennoot, bij toeval in bezit gekregen. We raakten betrokken als investeerders, maar door omstandigheden werden we plots eigenaar. Gelukkig zijn we ondernemend genoeg om er de schouders onder te zetten. Na enige tijd vonden we in Johan Zijlstra de parkmanager die we zochten. Hij is al enkele jaren bezig met een grote opruiming, om het zo maar te noemen. De geschiedenis is vast wel bekend: veel permanente bewoning en criminele zaken die het park geen goed deden. Johan heeft daar flink de bezem doorheen gehaald. Het was een lastige job, maar we hebben tegen iedereen gezegd: heb geduld. Lelijke, vervallen chalets zijn verdwenen en alles wordt klaargemaakt voor de volgende fase. Want we zijn sowieso al een hele tijd met een plan bezig, nog voor die nieuwe ideeën op tafel kwamen.”

Groot succes
Het eerste resultaat van dat plan is al zichtbaar; de jachthaven is enkele jaren geleden grondig opgeknapt. “Echt een groot succes”, vindt Borstlap. “De haven is helemaal up to date, met nieuwe aanlegsteigers en dergelijke. De volgende fase is de realisatie van 70 tot 100 nieuwe woningen in het bestaande park. Daar zijn we de komende anderhalf, twee jaar nog wel zoet mee. Daarna hopen we door te kunnen pakken met de uitbreiding.”
De eerste schetsen daarvan zijn inmiddels gemaakt. Het begon allemaal twee jaar geleden, met een bezoek van wethouder Johan van der Schoot, die in zijn portefeuille onder meer de ontwikkeling van het buitengebied en recreatie en toerisme heeft. “Die zag volop kansen in ons gebied. Er kwam een brainstormsessie van een halve dag, waarin werd bekeken wat de mogelijkheden waren. Daaruit is een droomscenario ontstaan, wat dus inderdaad samen met de gemeente is opgesteld.”

Natuurpark
Of alles ook daadwerkelijke gerealiseerd wordt, dat is nog de vraag. Maar de plannen zijn in ieder geval geweldig. Bijna tweehonderd nieuwe huisjes, waarvan een derde op het water drijft en een deel op het nu nog onbebouwde schiereiland moet verrijzen. Daarnaast ook zaken als een hotel, een spiritueel eiland en een spiksplinternieuw centrum nabij de haven, waarin het de gasten aan niets ontbreekt. “Het kan echt iets fantastisch moois worden”, denkt Borstlap. “Dit is natuurlijk ook een schitterende omgeving, met prachtige natuur, overal water. Het moet echt een natuurpark worden. Mensen moeten er even weg kunnen uit de drukke wereld, weg van het beton en asfalt.”

Flinke boost
Hoe dan ook wil de eigenaar het park vernieuwen, uitbreiden en de kwaliteitslat een stuk hoger leggen, zo legt hij uit: “De vernieuwing in het bestaande park komt er sowieso. We gaan flink investeren in nieuwe vakantiehuisjes, met lekker veel ruimte er omheen. Er zal over twee jaar dus sowieso een enorme vooruitgang zichtbaar zijn. Hopelijk ziet de gemeenteraad de verdere plannen ook zitten. Die passen in ieder geval binnen het gemeentelijke beleid op het gebied van recreatie en toerisme. Dat wil men een flinke boost geven. Een aantrekkelijk recreatiepark kan Lith en omgeving zeker op de kaart zetten. Maar daarvoor moet er de komende tijd nog wel van alles gebeuren.”
Allereerst moet de adviescommissie van de raad dus medio december haar fiat geven aan het voorstel dat door de gemeente en Lithse Ham is opgesteld. Concreet komt dat neer op de inbreng van ruim 200.000 vierkante meter aan gemeentegrond, waaronder de twee schiereilanden. Ook moet er een nieuwe oever worden aangelegd, het entreegebied worden vernieuwd en een nieuw stuk strand worden gecreëerd. “Hopelijk komt het samen opgestelde droomscenario er daadwerkelijk van”, besluit Borstlap.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.49103