Datum plaatsing: 18 november 2020

Veldnamen in Lith en LithoijenLith (Oss): Op maandag 23 november verzorgt erfgoeddeskundige Jos Cuijpers een lezing bij de Heemkunderkring Maasdorpen in de gemeente Lith over ‘Veldnamen in Lith en Lithoijen’
Toponiemen (de namen van straten, buurten, landerijen, waterlopen) worden door iedereen dagelijks gebruikt. Wat weinig mensen weten is dat die namen soms heel oud zijn, dat die ons terugvoeren tot eeuwen geleden en soms zelfs tot de middeleeuwen. In die lange tijd is de werkelijke betekenis van de naam nogal eens veranderd of zelfs helemaal raadselachtig geworden. Van de andere kant raken veel oude veldnamen steeds meer in onbruik. Bij de overdracht van grond bijvoorbeeld worden alleen nog maar kadastrale perceel nummers gebruikt en niet meer de traditionele benamingen.
Jos Cuijpers voert momenteel een onderzoek uit naar de geschiedenis van Lith en Lithoijen en hij zal u meenemen naar de oude geschiedenis van die dorpen aan de hand van de toponymie. Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt dat Lith in de middeleeuwen hard op weg was om een echte stad te worden, met stadwallen, stadspoorten en alles wat bij een stad hoorde. Dat is nog steeds af te lezen in de toponiemen.
Maar ook de agrarische geschiedenis van de dorpen, wat er verbouwd werd en welke dieren gehouden werden, dat alles ligt vast in de straat- en veldnamen, net als sporen van verdwenen landschappen. Kortom, een leerzame avond voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Lith en Lithoijen.
Hebt u zelf nog oude kaarten met namen van percelen, breng die dan mee. Daar zal Jos Cuijpers blij mee zijn. Mogelijk kunnen we die kaarten ter plekke scannen en kunt u ze meteen weer mee naar huis nemen.
Wanneer er meer aanmeldingen binnenkomen dan er aan personen in de zaal mag worden toegelaten, wordt de lezing op maandag 30 november 2020 nog een keer gehouden. Iedere aanmelder ontvangt per mail nog nader bericht over de datum waarop men is ingepland.
De lezing begint om 20.00 uur in MFA De Snoeck, de zaal is open vanaf 19.30 u.
Iedereen is welkom, ook niet leden. Wel vragen wij u om u vooraf aan te melden via secr.heemkunde.lith@outlook.com. Hebt u zich aangemeld maar bent u verhinderd, meldt dit dan uiterlijk 22 november2020 of 29 november 2020.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30509