Datum plaatsing: 20 november 2020

Heemkundekring Rosmalen op zoek naar permanent onderkomen


Heemkundekring Rosmalen op zoek naar permanent onderkomen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): “Het mailverkeer dat er binnen het bestuur en het vrijwilligerscorps van de Heemkundekring plaatsvindt is niet in aantallen te vangen”, weet Rien van den Broek die sinds ongeveer tweeëneenhalf jaar de voorzittershamer in handen heeft. “Waar we elkaar normaal aan de vergadertafel, in de archiefruimte of in werkgroepen tegenkomen is er door de corona maatregelen vooral digitaal contact. En ook de meeste activiteiten die dit jaar op de planning stonden en waar al veel voorbereidingstijd in gestoken was, zijn uitgesteld.”

door Herman van Dinther

“Natuurlijk is dat allemaal heel jammer maar we weten ook dat onze hele samenleving is ontwricht door corona en dat vrijwel iedereen op welke manier dan ook last heeft van de gevolgen van de pandemie om nog maar niet te spreken over al die mensen die er ernstig ziek door worden of zelfs overlijden. Laten we hopen dat de genomen maatregelen het aantal besmettingen snel doen afnemen en dat een effectief vaccin snel gevonden wordt.
Overigens zitten we ondanks alles binnen de Heemkundekring niet stil. Bij het aantreden van de nieuwe bestuursleden – ons bestuur bestaat intussen uit zeven personen - zijn we sinds het voorjaar gaan werken met werkvelden waarbij elk bestuurslid samen met andere vrijwilligers zich inzet voor een specifiek aandachtsveld. Daar komen allerlei activiteiten uit voort zoals wandelingen, fietstochten en excursies die ook soms buiten Rosmalen plaatsvinden. Zo hebben we op 5 september, toen de maatregelen nog wat soepeler waren, kunnen meedoen met de excursie die ons werkveld activiteiten organiseerde op De Wamberg. De twintig deelnemers hebben daarbij kunnen genieten van de toelichting die Theo Danen, enthousiast collega-voorzitter van Heemkundekring De Plaets uit Berlicum, die dag gaf.”

Film Ooggetuigen
“De film ‘Vijf donkere jaren’, gemaakt door Peter van Hoek, Piet en Jos Korsten, kreeg zoveel positieve reacties dat de makers besloten er een vervolg aan te geven. En dat is intussen gebeurd. Er was namelijk nog heel veel materiaal dat nog niet was gebruikt en heel goed zou passen in een tweede film. Weet je wat zo mooi is, er zijn na de vertoning van de eerste film nog heel wat reacties binnen gekomen van mensen die hun herinneringen ook willen delen. Daar maakten we uiteraard graag gebruik van. De film ‘Ooggetuigen’ is in feite klaar en vertoond aan de mensen die eraan hebben meegewerkt. We hadden natuurlijk al wel ideeën om de film voor een breed publiek te presenteren, maar dat gaat nu dus niet lukken. We vinden het echter niet gepast om de film zomaar even op onze website te plaatsen. We gaan de première van de film waarschijnlijk koppelen aan 4 en 5 mei 2021, de inhoud van de film verdient die waardige aandacht.”

Eigen ruimte
We zijn als Heemkundekring al een hele tijd op zoek naar een geschikte permanente ruimte waar we onze archieven, materialen en expositiespullen verantwoord kunnen plaatsen. We zijn de afgelopen decennia al een paar keer gedwongen verhuisd en daarbij zijn flink wat spullen zoek geraakt of beschadigd. Daarom willen we een onderkomen waar we permanent onderdak vinden. We hadden onze hoop gevestigd op de pastorie van de Lambertuskerk maar die is intussen verkocht dus dat is geen optie meer. We hebben nu ons oog laten vallen op de voormalige basisschool op de Kruisstraat. De locatie ligt weliswaar niet zo centraal maar daar staat tegenover dat er volop geschikte ruimte is waar wij bijvoorbeeld onze maquettes heel mooi kunnen plaatsen maar ook veel andere dingen die nu zijn opgeslagen, kunnen exposeren. Onze werkgroepen kunnen er heel goed uit de voeten, we kunnen ons archief er beter op orde krijgen en we kunnen er werkplekken maken voor onze vrijwilligers . Het oude schoolgebouw, met de status van gemeentelijk monument, zou overigens weer wat meer levendigheid brengen omdat bijvoorbeeld ook het Buurtschap Kruisstraat er terecht zou kunnen en er ook voldoende ruimte is voor spontane ideeën en activiteiten die mensen bedenken. We hebben onze wens bij de gemeente neergelegd. Uiteraard hopen we dat er daar positief wordt meegedacht en liever nog een concrete invulling wordt gerealiseerd.”

Fiets- en wandelapp
“De Heemkundekring heeft in samenwerking met de Bossche Tijdmachine en de gemeente ’s-Hertogenbosch een app ontwikkeld voor fietsers en wandelaars die het spoor willen volgen van de soldaten die op 23 oktober 1944 Rosmalen hebben bevrijd. Je komt via de app terecht op een aantal plaatsen waar flink strijd is geleverd. Op veertien plekken krijg je commentaar te horen dat op intrigerende en innemende wijze is ingesproken door Jos Korsten. De tekst die Jos uitspreekt wordt ondersteund met veel foto- en filmmateriaal. Je kunt de app downloaden via Erfgoed ’s Hertogenbosch.
Kies voor ‘ Rosmalen en omgeving bevrijd van de oorlog’ en klik op de button ‘downloaden’, daarna ‘installeren’ en ‘tour starten’.
Je ziet nu de intro. Klik hierop voor een korte introductie en klik vervolgens rechtsboven op het symbool van de map om de plattegrond van de route te zien. In deze meer dan vervelende corona-periode een mooie buitenactiviteit die zeer zeker de moeite is”, beveelt Rien aan de app te downloaden. “En natuurlijk vinden wij het fijn wanneer mensen die geïnteresseerd zijn in de historie en het erfgoed van Rosmalen, lid worden. Aanmelden kan op www.heemkundekringrosmalen.nl.


Foto: Rien wil voor de Heemkundekring graag naar een permanent onderkomen met ruimere mogelijkheden voor onder meer exposities.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28744