Datum plaatsing: 18 november 2020

Nulandse Jop van Peufflik nieuwe kinderburgemeester


Nulandse Jop van Peufflik nieuwe kinderburgemeester


Nuland ('s Hertogenbosch): Precies op de afgesproken tijd zit hij klaar. Zoals een Kinderburgemeester het betaamt. Een vriendelijke ‘elleboog’ begroeting, in verband met het coronavirus, is het eerste warme welkom van Jop van Peufflik (bijna 11 jaar) uit Nuland die is verkozen als de nieuwe Kinderburgemeester van ’s-Hertogenbosch. Basisschool de Hoogakker uit Nuland, en dan met name groep 7, was dit jaar verkozen als kandidaat school voor het Kinderburgemeesterschap. Het was spannend voor de kandidaat kinderburgemeesters die zich, na toestemming van de ouders, hadden opgegeven voor het belangrijke officiële ambt.

door Jan van Ravenstein

Al snel is duidelijk dat de ambitie zeer aanwezig is bij de nieuwe kinderburgemeester. Hij neemt zijn ambt zeer serieus. Jop heeft twee zussen, Sam (15) en Guusje (14) en ze wonen samen met papa Richard en mama Angela in het centrum van Nuland. Een normaal doorsnee gezin met drie pubers wat, voor wie dan ook, heel herkenbaar is. Jop is omgeven door tal van vriendjes en hij speelt tennis en via Stichting Jeugdbelangen van de Hazenkamp ‘doet’ hij aan breakdance. Daarnaast komen gamen en Lego ook voor op zijn favorietenlijstje. Gewone dagelijkse bezigheden die tal van leeftijdsgenoten dagelijks bezig houdt, niks mis mee. Jop is verkozen als de kinderburgemeester. “Mijn allereerste TV optreden heb ik al gehad, kei leuk was dat”, zegt Jop. Hij heeft op dtv- nieuws even laten zien hoe het moet. Mede door dit optreden is het vertrouwen, tot in de hoogste kringen van het gemeentebestuur, alleen maar groter geworden en zijn ze zich bewust dat de keuze meer dan goed is geweest.

Verkiezing
Twee groep 7 klassen van De Hoogakker waren uitverkoren voor het belangrijke ambt. De Burgemeester himself (Jack Mikkers) was persoonlijk naar De Hoogakker gekomen om het nieuws te vertellen. Jop: “Wij dachten dat het een grap was van onze conciërge met een ‘kaalkopje’ op. Maar als snel bleek dat de burgemeester echt was. Wie graag kinderburgemeester wilde zijn moest eerst toestemming vragen aan zijn of haar ouders. Dat hoort zo”, zegt Jop met overtuiging in zijn stem. Na een thuisinfo en inventarisatie kwamen er uit twee klassen vijftien kandidaten uit de bus, waaronder Jop. “Ik was meteen heel erg blij. Dat was echt iets voor mij”, zegt Jop. Vader Richard: “Hij kwam zo enthousiast thuis, zijn hele gezicht was een grote smile. Moet je dan nee zeggen”. En dan is de uiteindelijke verkiezing in de klassen. Vijftien kandidaten. Ieder kind moest voor de klas een soort van presentatie doen waarna er door een blinde stemming vier kandidaten overbleven voor de finale.

Finale
Twee kandidaten. Loek en Hailey, uit de ene klas en twee, Sara en Jop, uit de andere groep. “Ieder van ons moest een twee minuten verhaal doen bij de directrice. Ik vertelde dat ik dus wel snel kan praten en dat ik daarvoor geen voorbereiding nodig heb. Ik vertelde ook dat ik niet nerveus ben en het allerbelangrijkste was toch wel dat ik het wel heeeeeel erg leuk zou vinden als ik het zou mogen worden”, zegt Jop nog met eenzelfde enthousiasme.
Het was een spannende dag voor de vier kandidaten. “Ik had aan Sara een enorme concurrent, dat wist ik”, zegt Jop. En dan is het moment daar. “Het zou gaan tussen Sara en mij, het was enorm spannend. En dan hoor ik mijn naam. ‘Jop van Peufflik is de nieuwe kinderburgemeester’, hoorde ik ze zeggen. Ik was reuze blij”, aldus de winnaar. Een hoera geroep en groots applaus uit de klas volgde voor de winnaar.
Jop: “Sara zit een plaats achter mij en bij het omkijken naar haar zag ik een snik en een traantje. Dat voelde niet echt fijn. Gelukkig was het snel over, daar was ik wel blij mee”.

Installatie
Op 21 oktober, vanwege corona was de installatie qua datum verplaatst, was er de officiële installatie in het stadhuis van ’s-Hertogenbosch. Door de burgemeester werd de ketting bij Jop omgehangen. Met deze handeling was Jop voor een jaar officieel de kinderburgemeester van de gemeente ’s-Hertogenbosch, een stad met meer dan 155 duizend inwoners

Taken
Weer vanwege corona zullen een aantal festiviteiten anders of misschien wel niet worden gevierd. “Dat is wel jammer. De Sint intocht bijvoorbeeld, gaat niet door. Maar daarvoor in de plaats is iets bedacht… Wat het is mag ik nog niet verklappen. Ook carnaval en de lintjesregen zal anders zijn”, zegt Jop. Het meest kijkt Jop uit naar de 5 mei viering met alle herdenkingen daaromheen. Zo jong hij nog is mag worden gezegd dat hij zeer begaan is met het (oorlogs) verleden. “Ik vind het belangrijk dat de doden goed worden herdacht”. Hij houdt van geschiedenis. Dit feit gaf al meteen een link naar een medewerker (Jan) van het Stadhuis. Van hem kreeg Jop een bijzondere originele krantenpagina, de uitgave van 5 mei 1945. “Die ga ik inlijsten en op mijn kamer hangen”, zegt hij vol trots. Jop van Peufflik, de nieuwe kinderburgemeester. We zullen nog vaak van hem gaan horen.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12698