Datum plaatsing: 19 november 2020

Kapel op Coudewater krijgt zinvolle bestemming


Kapel op Coudewater krijgt zinvolle bestemming


Rosmalen ('s Hertogenbosch): De nieuwe contouren van Landgoed Coudewater worden steeds duidelijker. Zo ongeveer alles wat er volgens plan gesloopt moest worden is intussen ook daadwerkelijk verdwenen. De monumentale panden die resteren komen nu al meer tot hun recht. “Dat zal na de nieuwbouw van ongeveer vierhonderd woningen niet anders zijn”, legt Hans Hartman uit. Als gebiedsontwikkelaar namens VOF Land van Coudewater houdt ook hij kantoor in de Boerderij en zit daardoor met zijn neus midden in de praktijk.

door Herman van Dinther

De ontwikkeling van Landgoed Coudewater is natuurlijk een project dat enkele jaren in beslag neemt. De voorwaarden die GGZ stelde aan potentiële kopers wezen er duidelijk op dat het landgoed een duurzame toekomst moest krijgen waarbij respect voor de monumentale gebouwen en bomen een eerste vereiste waren.
Hans: “We hebben ons echt ten doel gesteld om het landgoed Coudewater klaar te maken voor een eeuwenlange toekomst. De woningen die we gaan bouwen zullen daarom ook naadloos in de prachtige omgeving worden ingepast. Alle bomen die op het landgoed staan, vele daarvan zijn ook monumentaal, hebben we nauwkeurig in beeld gebracht, zowel bovengronds als ondergronds. We weten daardoor precies waar en hoe we de infrastructuur kunnen aanbrengen.”

Mentaal welzijn
“De ontwikkeling van landgoed Coudewater beperkt zich niet alleen tot de technische aspecten. Ook de bestemming van de monumentale panden is een belangrijk aandachtspunt. Wij zochten en zoeken huurders die activiteiten ontplooien die aansluiten op de sfeer en historie van het landgoed. We willen namelijk de sereniteit bewaren als een kostbaar stuk erfgoed.
Ik ben dan ook enorm blij dat we onlangs een vierjarig huurcontract hebben kunnen afsluiten met Joris Swinkels, initiatiefnemer van de Conscious Academy, een onderneming met een twaalfkoppig team dat mensen onder andere begeleidt in hun persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei.
Zij gebruiken daar het Koetshuis, De Hoeve, de Kapel en een deel van de Boerderij voor. Heel plezierig aan de overeenkomst is dat de Kapel onderdeel uitmaakt van de deal. Dit gebouw is uitermate geschikt voor de activiteiten van de Academy. Er hoeft niets te worden aangepast dus de Kapel blijft onaangetast. Heel fijn dat we hiermee een zinvolle bestemming voor de Kapel hebben gerealiseerd, het is immers een heel specifiek gebouw.”

Idealist
Joris (46) ziet zichzelf toch wel als een idealist die wil bouwen aan een nieuwe samenleving waarbij de goede elementen die we al hebben, worden gekoppeld aan nieuwe inzichten.
“Ik ben begonnen als fysiotherapeut en heb me verder bekwaamd in fysieke vakken. Ik kwam er echter achter dat veel mensen die niet gelukkig zijn de oplossing zoeken in een fysieke aanpak terwijl het juist om de mentale gezondheid gaat. Ik ben me daar verder in gaan verdiepen en heb ook de samenwerking gezocht met andere disciplines zoals bewustzijn coaches. Tien jaar geleden heb ik me verdiept in het pad van persoonlijke ontwikkeling en methodes die ik in het buitenland signaleerde in Nederland geïntroduceerd.
Waar ik in de praktijk tegenaan liep was het feit dat we deelnemers een paar dagen trainden en vervolgens weer ‘aan hun lot moesten overlaten’. Die mannen en vrouwen komen snel weer terug in het ritme van alledag en vervallen in de oude patronen die onder meer tot burn out leiden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, wij willen de deelnemers dan ook meer structuur bieden. Daar hebben we een locatie voor nodig waar mensen vaker terug kunnen komen.”

Accommodatie
“Wij gingen op zoek naar een accommodatie waar sfeer en rust bepalend zijn maar waar de deelnemers ook kunnen overnachten. Dat is ook praktisch om ‘terugkomdagen’ die we willen aanbieden, in te vullen.
Die ideale accommodatie hebben we gevonden hier op landgoed Coudewater met voor ons volop mogelijkheden om deelnemers een optimaal programma te bieden. Het jaarprogramma hebben we klaar al moeten we vanwege corona nog even op de rem trappen. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt. We hebben de mogelijkheden om het ‘pleisters plakken’ los te laten en met de deelnemers te werken aan hun zoektocht naar de weg in hun leven en de maatschappij. We zijn duidelijk geen behandelinstelling, we werken met de deelnemers aan hun ontwikkeling en spirituele groei en verbinding in het leven.
De deelnemers kunnen zelf kiezen of zij zich verwennen met een luxe ruime kamer of juist willen gaan voor soberheid. We hebben een eigen top kok in onze staf die straks vegetarisch gaat koken met producten die we zelf gaan telen. De eerste deelnemers hebben hier al vertoefd en zijn erg enthousiast.”

Foto: De Kapel is een ideale plek om te bezinnen vindt Joris (r). Hans is blij dat de Kapel in tact blijft.


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2020 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29951