Datum plaatsing: 20 november 2020

Zuinig op waterlobelia in Nulandse Karreput


Zuinig op waterlobelia in Nulandse Karreput


Nuland ('s Hertogenbosch): De Karreput is gegraven voor de aanleg van de spoorlijn Den Bosch-Nijmegen in 1880. Het ‘gat’ werd een bijzonder ven, waar moeraswolfsklauw en het vleesetende ronde zondedauw veel te vinden zijn. Bovendien komt de zeer zeldzame waterlobelia er voor. Dat schriel ogende waterplantje steekt met zijn ranke stengel boven het vennetje uit om z’n fraaie witte bloem te tonen. Brabants Landschap komt opnieuw in actie om de waterlobelia meer ruimte te bieden.

De Nulandse Heide is van oorsprong een stuifzandgebied. Op de arme grond groeit weinig. Maar zand is er in overvloed. Dat werd dan ook aangewend toen in 1880 besloten werd tot de aanleg van de spoorlijn. Het zand werd afgegraven en wat achterbleef was een plas van zo’n twee he4ctare groot die werd gevoed door regenwater en daardoor nogal fluctueert in waterstand.
Om het ven heen ligt een afwisselend gebied van heide en bos. Vanaf de zuidkant van het gebied kijk je uit op de Nulandse heide. Je ziet bultjes van stuifzand die net boven de spoordijk uit steken. Ze zijn begroeid met eiken of dennen. Het stuifzand wordt weer actief gemaakt.
De Karreput bleek een ideale plek voor bepaalde planten, zoals Moeraswolfsklauw en Ronde Zonnedauw. Bijzondere plant is ook de beschermde Waterlobelia die er de kop boven water probeert te houden. Dat is de laatste jaren niet makkelijk door droogte en mindere waterkwaliteit. Het gebied leent zich niet voor extra watertoevoer. Toch denkt Brabants Landschap de Lobelia;s wel een steuntje in de rug te kunnen geven door de waterkwaliteit te verbeteren.
Brabants Landschap heeft in het verleden al meerdere keren n grond afgestoken. Door het zogenaamde ‘plaggen’ ontstaat tijdelijk een betere leefomgeving voor bijvoorbeeld de waterlobelia. Daarnaast zullen een aantal bomen rond het ven verwijderd worden. Vallend (eiken) blad wat in het water terecht komt gaat rotten op de bodem en tast de waterkwaliteit zodoende ook aan. Voor de waterlobelie wordt de bodem dan te rijk. Ongeveer een halve hectare bomen direct aan het water zal worden gekapt om te voorkomen dat blad nog langer in het ven valt.
Een jaar of vijftien geleden geleden werd een flink stuk afgeplagd om de Lobelia te helpen. Resultaat wat dat op een gegeven moment duizenden plantjes weer hun kop boven het water uitstaken. De zaadjes van de plant kunnen jaren op de bodem liggen wachten op een gunstig moment. Gehoopt wordt dat de hulp voor het plantje voor weer zo’n gunstig moment weet te zorgen.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28660