Datum plaatsing: 17 november 2020

Wat zijn de voordelen van spuitgieten?


Wat zijn de voordelen van spuitgieten?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Spuitgieten is één van de manieren om een product van kunststof te creëren. Diverse bedrijven maken hier al gebruik van. Het bekendste merk dat hun artikelen produceert door te spuitgieten is Lego. Hierbij gebruiken ze het materiaal ABS, wat ook ingezet kan worden voor het 3D printen Rotterdam. Dat Lego kiest voor spuitgieten om de welbekende steentjes te produceren is niet vreemd. Deze productiemethode heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen, zoals de drie die hieronder genoemd worden.

Veel beschikbare materialen
Een voordeel van spuitgieten is dat je een ruime keuze aan materialen hebt. In principe kun je zo goed als alle thermoplasten spuitgieten. Ook een paar siliconen en thermoharders kunnen gebruikt worden voor deze productiemethode. Er zijn dus veel beschikbare materialen die natuurlijk stuk voor stuk verschillende fysieke eigenschappen hebben. Toch zul je zien dat de spuitgegoten producten allemaal uitstekende fysieke eigenschappen hebben. Bovendien kunnen ze aangepast worden door additieven te gebruiken, zoals glasvezels. Ook verschillende korrels kunnen vermengd worden, waarbij je onder andere aan een mengsel van ABS en PC kunt denken. Door dit te doen kan het onderdeel de gewenste features krijgen.

Extreem korte cyclus
Een ander groot pluspunt van het spuitgieten is dat de zogeheten spuitgietcyclus extreem kort is. Normaal gesproken zal dit maar tussen de 15 en 60 seconden duren. Hoe lang het precies duurt hangt met name af van het formaat van het product en de complexiteit van de matrijs. Als je gebruik maakt van andere productiemethodes zoals 3D printen of CNC frezen dan kan het minuten tot uren nodig hebben om dezelfde geometrie te produceren. Daarnaast is het bij het spuitgieten mogelijk dat één matrijs meerdere onderdelen bevat. De productiecapaciteit van dit proces ligt dus dan nog hoger. Hierdoor is het bij spuitgieten mogelijk om honderden of zelfs duizenden identieke producten te creëren in een uur.

Massaproductie d.m.v. spuitgieten
Als je veel identieke onderdelen van plastic wilt produceren dan is spuitgieten hiervoor de meest kosteneffectieve technologie. Dit is het geval aangezien na het maken van de matrijs en het instellen van de machine extra onderdelen zeer snel en voordelig geproduceerd kunnen spuitgegoten. Hierbij geldt wel een aanbevolen minimale productievolume, namelijk 500 stuks. Dit wordt aangeraden aangezien de schaalvoordelen dan voor het licht komen, waardoor de hoge initiële kosten een kleinere effect hebben op de stuksprijs. Spuitgieten heeft namelijk hoge kosten aan het begin vanwege de zogeheten tooling, wat dus juist een nadeel is van deze methode.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16374