Datum plaatsing: 17 november 2020

Dit moet je weten over de matrijzen die gebruikt worden bij het spuitgieten


Dit moet je weten over de matrijzen die gebruikt worden bij het spuitgieten


's-Hertogenbosch (Regionaal): Tegenwoordig maken veel ondernemingen gebruik van een productiemethode genaamd spuitgieten om onderdelen te produceren. De steentjes van Lego worden bijvoorbeeld spuitgegoten. Om dit te kunnen doen moet een zogeheten mal gebruikt worden. Dit wordt ook wel een matrijs genoemd. Je moet dit zien als het negatief van een foto. De oppervlaktestructuur en de geometrie worden namelijk direct overgebracht op het spuitgegoten product. Je zult een mal dus nodig hebben om te kunnen spuitgieten, wat zeker een nadeel is. Het vormt namelijk een groot deel van de opstartkosten bij spuitgieten.

Duizenden euros
De kosten van een matrijs zullen al beginnen bij maar liefst 2 duizend euro. Zon mal kan gebruikt worden voor een eenvoudige geometrie en enigszins kleine productie, denk hierbij aan het produceren van duizend tot 10 duizend stuks. daarnaast kunnen de kosten van een mal oplopen tot zelfs wel 100 duizend euro. Dit zijn matrijzen die geoptimaliseerd zijn voor volledige producties van 100 duizend eenheden of meer. De matrijzen kosten dus veel, wat komt door het hoge niveau van expertise dat nodig is voor het ontwerpen en produceren van een hoogwaardige mal.

Aluminium of gereedschapsstaal
Mallen worden meestal gemaakt uit aluminium of gereedschapsstaal. Voor aluminium wordt gekozen als het gaat om een productie van duizend tot 5 duizend eenheden. Gereedschapsstaal is juist een betere keuze als er meer dan 100 duizend stuks geproduceerd zullen worden uit n matrijs. De mallen worden meestal gemaakt met behulp van CNC frezen. Toch kan 3D printen Rotterdam hier ook voor gebruikt worden. Dit wordt vooral gedaan als het gaat om een kleine productie van minder dan 100 identieke onderdelen die spuitgegoten moeten worden. Dit zal de levertijd aanzienlijk verkorten.

Straight-pull mold
De eenvoudigste matrijs is een mal zonder ondersnijdingen, wat ook wel een straight-pull mold genoemd wordt. Het bestaat uit twee helften: de kern en de holte. Deze hebben beide verschillende functies. Zo is de kern de helft van de matrijs die het dichtst bij het gietsysteem zit. Het vormt dan ook de cosmetische zijde van het product, wat ook wel de A-zijde genoemd wordt. Het moet namelijk een goede visuele uitstraling hebben. De holte is daarentegen juist de achterste helft van de matrijs. Het vormt de functionele kant die in principe verborgen is, waardoor het de B-zijde als benaming heeft gekregen. Alle structurele elementen bevinden zich in dit deel.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17463