Datum plaatsing: 23 november 2020

Phishing niet alleen digitaal


Phishing niet alleen digitaal


's-Hertogenbosch (Regionaal): Meerdere inwoners in onze regio hebben de afgelopen dagen mogelijk een brief gekregen die afkomstig lijkt van Rabobank, maar eigenlijk een poging tot phishing is.

De politie werd gisteren gebeld door een inwoner uit Maasland, nadat hij zo'n brief ontving. Agenten namen poolshoogte en kwamen een 17-jarige Rotterdammer in een PostNL-jas tegen tegen die de brieven bezorgde. Hij is aangehouden en zit vast voor verhoor.

In de brief wordt aangegeven dat de bewoner een nieuwe betaalpas nodig heeft. Daarvoor hoeft hij of zij alleen een QR-code te scannen. Via de QR-link komt de gebruiker in een omgeving die identiek is aan de website van de Rabobank, met als grote verschil dat criminelen meelezen. Want wie zijn gegevens invult op die site, geeft daarmee belangrijke bankgegevens prijs, zoals de pincode. Nadat de gegevens zijn ingevuld, komt een zogenaamde bankmedewerker de pas ophalen. Die kan hij dan gebruiken om geld te pinnen.

De politie waarschuwt om nooit op een dergelijke link te klikken. "Als u – op wat voor manier dan ook – bericht krijgt dat uw bankpas binnenkort verloopt, bel dan altijd met de bank om dit te controleren.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.22406