Datum plaatsing: 23 november 2020

Speciale Linge Marathon voor Nulandse Helma van Leeuwen


Speciale Linge Marathon voor Nulandse Helma van Leeuwen


Nuland ('s Hertogenbosch): Enkele jaren geleden moest Helma van Leeuwen (57) uit het Brabantse Nuland twee ingrijpende heupoperaties ondergaan. Na een poosje revalideren gaf ze richting de orthopeed aan, dat ze toch nog wel een keer een marathon wilde gaan lopen. Toen de beste man van zijn verbazing was bekomen en weer van onder zijn bureau was uitgekropen, was zijn reactie kort en bondig: ‘Heel dapper, ga ervoor, maar wacht er niet te lang mee’.

Sindsdien heeft ze hard aan haar conditie gewerkt, flink getraind, allerlei kwaaltjes overwonnen en behoorlijk wat wedstrijdjes gelopen. Alles gericht op dat ene moment. Tot vier keer toe leek dat te zijn aangebroken maar onverwachte fysieke problemen en dit jaar natuurlijk het Coronavirus gooiden roet in het eten. Vier pogingen, vier keer mentaal opladen en veel trainen. Het was en is nog steeds allemaal erg onzeker wanneer er waar dan ook er weer een marathon georganiseerd gaat worden.

Ondertussen gaan de jaartjes toch steeds meer tellen en protesteert het lichaam steeds vaker. Opgeven is echter geen optie. Wat moet dat moet. Nog langer wachten tot de volgende kans? ‘Nee, dat gaan we niet doen’ zei echtgenoot Co. ‘Je kunt ook zelf kansen creëren. Helma wil gewoon die ruim 42 km een keer gelopen hebben en dat kan ook zonder allerlei organisatorische toeters en bellen.’

Op de beoogde dag van de uitgestelde marathon Leiden – zondag 22 november 2020 organiseerde hij daarom samen met de kinderen een eigen marathon voor Helma. Niet zover van huis, maar in de Betuwe rond de Linge (tussen Geldermalsen en Asperen). Dichter bij huis is ook leuker voor familie en vrienden die haar misschien langs de weg zouden willen aanmoedigen.

Geboren en getogen in de gemeente West Betuwe was het voor Co een gemakkelijke opgave een leuk parcours uit te stippelen. Het werd ‘Helma’s Linge Marathon’ met start en finish op het terrein van pannenkoekenrestaurant ‘De Stapelbakker’ op het Landgoed Mariënwaerdt. Exact 42 km en 195 meter. Het familie-evenement werd een groot succes met aardig wat belangstelling langs de weg en keurig Coronaproef. Het uitlopen bleek uiteraard pittig, maar Helma heeft het met glans gehaald. Dat was mede te danken aan enkele enthousiaste leden van haar Loopgroep Rosmalen die spontaan hadden aangeboden het hele stuk mee te willen lopen.
Dit kleinschalige evenement heeft aangetoond, dat het binnen de gemeente West Betuwe goed mogelijk is een aantrekkelijke marathon te organiseren. Wie weet iets voor de toekomst?
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16356