Datum plaatsing: 23 december 2020

Autoverlichting, wat zijn de regels?


Autoverlichting, wat zijn de regels?


's-Hertogenbosch (Regionaal): In het donker moet u uw autoverlichting gebruiken. Maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld door mist. Wat zijn nu precies de regels? Een overzicht voor het juiste gebruik van uw autoverlichting.

Dimlicht
Overdag mag u altijd dimlicht gebruiken. Zo zorgt u dat u goed zichtbaar bent, zker bij slecht weer. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten (voor n achter) branden. In het donker is het dimlicht verplicht.

Dagrijlichten
Sommige auto's hebben speciale dagrijlichten. Deze maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag u overdag gebruiken, bij goed zicht.

Groot licht
Groot licht mag u in het donker gebruiken, als u geen tegenligger tegenkomt. Dat geldt ook voor fietsers: doe het grote licht dan uit om de tegenligger niet te verblinden. Ook als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden.

Mistlicht
Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen zorgen voor heel slecht zicht. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken als het zicht minder is dan 50 meter, bij mist of sneeuw; net bij zware regen. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.

Achterlichten
De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, dagrijlicht of mistlicht. Bij het verkeerd gebruik van uw verlichting kunt u een boete krijgen. Tip: controleer uw autoverlichting regelmatig, bijvoorbeeld 1 keer per maand.

Meer weten:
www.rijksoverheid.nl


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31706