Datum plaatsing: 07 december 2020

Auto snel ontdooien en ijsvrij maken? Tips wat je juist wel en niet moet doen


Auto snel ontdooien en ijsvrij maken? Tips wat je juist wel en niet moet doen


's-Hertogenbosch (Regionaal): De dagen worden steeds korter, de temperatuur daalt en voor je het weet zijn de ruiten van jouw auto s ochtends bevroren. Herkenbaar? Wij hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet wat je s ochtends juist wl en niet moet doen om je auto snel en veilig ijsvrij te maken.

Auto snel ontdooien en ijsvrij maken

Hoe ontdooi je snel en gemakkelijk de voorruit? Hieronder lees je dat het bijvoorbeeld beter is om geen heet water over je voorruit te gooien, je met een ontdooispray s ochtends eerder op weg bent en dat je met kattengrit condens voorkomt. Met deze tips ben je goed voorbereid op de kou:

Autoruiten ontdooien en ijsvrij maken
Niemand zit er in de ochtend op te wachten om eerst eens lekker de ruiten te krabben. Maar voor de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers, is het belangrijk dat je de ruiten van je auto ijsvrij maakt alvorens je vertrekt. Naast dat je slecht zicht hebt wanneer je de ruiten niet goed ijsvrij maakt, kan het ook nog een fikse boete opleveren.

Wat je niet moet doen
De verwarming op de hoogste stand zetten en de ruiten van binnenuit laten ontdooien? Geen goed idee! Het is niet goed voor de auto om de motor stationair te laten draaien. Daarbij kan het temperatuurverschil van binnen en buiten zorgen voor barstjes in de ruit.

Het is niet verstandig om de ruitenwissers direct aan te zetten als de ruit nog bevroren is. Je kan de rubbers van de ruitenwissers hierdoor beschadigen wanneer deze zijn vastgevroren. Een dikke laag sneeuw wegwissen is ook geen goed idee: het gewicht van de sneeuw kan de ruitenwissers kapot maken.

Ook geen goed idee: warm water over een bevroren auto gooien. Door het grote temperatuurverschil tussen het warme water en de koude ruit kunnen er barsten, sterretjes of een flinke scheur in de ruit ontstaan.

Wat je wl moet doen

Leg de dag van tevoren een anti-vriesdeken of raamfolie over je voor- en achterruit. Je hoeft s ochtends dan alleen nog de deuren ijsvrij te maken.

Ben je de anti-vriesdeken vergeten, of heb je die niet? Zorg dan voor een goede ijskrabber. Werk van het bovenste gedeelte naar beneden, zo bevriest het los gekrabde ijs niet terug naar de ruit.

Check of de ruitenwissers zijn vastgevroren aan de ruit alvorens je de auto start. Is dit het geval? Haal voorzichtig de sneeuw en het ijs rondom de ruitenwissers weg met een krabber.

Een ontdooispray kan ook heel goed werken bij het ijsvrij maken van de ruiten. Een nadeel van zon ontdooispray is dat het de laklaag van de auto kan aantasten en je het niet graag op je huid krijgt.

En Zorg dat je ruiten schoon zijn! Vorst hecht zich snel aan vuildeeltjes waardoor een vuile ruit sneller bevriest.

Een bevroren slot ontdooien
Een bevroren slot is natuurlijk ontzettend onhandig als je snel op pad wilt, maar je de auto niet inkomt. Wat is de juiste oplossing?

Wat je niet moet doen
Gebruik geen brute kracht wanneer je het slot niet in n keer open krijgt. De kans is groot dat je sleutel afbreekt, en dan ben je nog verder van huis!

Wat je wl moet doen
Blaas wat warme adem tegen het slot, vaak ontdooid het dan vanzelf.

Eventueel kun je gebruikmaken van een spray die het slot ontdooit. Dit moet je wel een paar minuten laten intrekken.

Vastgevroren deuren ontdooien
Als het zo koud is dat je de deur niet open krijgt, kan het zijn dat de portieren zijn vastgevroren. Dit fenomeen ontstaat wanneer de deurrubbers droog zijn of zijn gescheurd. Er komt dan vocht in de rubbers en dit kan bevriezen.

Wat je niet moet doen
Het is niet verstandig om heel hard aan de deur te trekken om hem open te krijgen, dan kunnen de deurrubbers scheuren.

Wat je wl moet doen
Gooi je gewicht in de strijd! Duw een paar keer hard tegen de deur aan. De kans is groot dat het ijs tussen de bevroren rubbers breekt, waardoor je de deur weer kan openen.

Staat de auto in de buurt van een stopcontact, of heb je een heel lang verlengsnoer? Dan kun je de rubbers warm fhnen. Het ijs ontdooit heel snel, en je beschadigt de rubbers niet.

Om de uitdroging van de deurrubbers tegen te gaan kun je een rubberstick of rubberspray gebruiken. Op die manier ga je bevriezing tegen n blijven je rubbers langer intact.

Als de deurrubbers in goede staat verkeren maar nog steeds bevriezen, kun je er van te voren wat talkpoeder op doen. Dan vriezen ze ook niet aan het portier vast.

Je auto sneeuwvrij maken
Het is niet alleen belangrijk dat je ruiten ijsvrij zijn, maar je moet de gehele auto sneeuwvrij maken. Ligt er nog sneeuw op je dak, dan kan dit bij remmen op de voorruit terecht komen. En dat kan hele gevaarlijke situaties veroorzaken.

Denk er ook aan om je kentekenplaten en de lichten sneeuwvrij te maken, zo ben je goed zichtbaar op de weg en voorkom je een boete.

Beslagen ruiten verhelpen
Zo, de auto is ijs- en sneeuwvrij en je kunt de weg op. Wanneer je eenmaal in de auto zit heb je echter nog steeds geen zicht: de ruiten zijn beslagen wegens een hoge luchtvochtigheid in de auto.

Wat je niet moet doen
Laat geen natte paraplus of andere vochtige spullen in de auto liggen. Dit verhoogt de luchtvochtigheid waardoor er meer condens ontstaat.

Let op! Wegrijden met beslagen ruiten is gevaarlijk, maar kan je ook een hoge boete opleveren.

Wat je wl moet doen
Nu de ruiten vrij zijn van ijs en sneeuw kun je de verwarming in de auto op het warmste standje zetten. Draai de ramen op een klein kiertje zodat de vochtige lucht kan ontsnappen: de ruiten zijn snel condensvrij.

Om condens helemaal te voorkomen kun je een sok met kattengrit in de auto leggen, dit trekt het vocht in de auto aan waardoor het niet aan de ruiten gaat zitten.

Verder is het belangrijk dat je de ruiten schoon en vetvrij houdt. Dit doe je middels anti-condensdoeken.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29812