Datum plaatsing: 01 januari 2021

‘Gespaarde verkeersdode zit nu nietsvermoedend op de bank’


‘Gespaarde verkeersdode zit nu nietsvermoedend op de bank’


Berghem (Oss): Binnen nu en 2 jaar hoopt Arno Smits de deuren van het nieuwe Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek dan toch echt te openen. “Ik had gehoopt dat het kwartje snel was gevallen”, zegt hij. Maar tegelijkertijd is hij maar wat trots dat het verkeerscentrum, waar hij al zeker een jaar of 10 mee bezig is, meer en meer van de grond komt. “Alles lijkt misschien stil te staan, maar ondertussen zijn we volop bezig met allerlei projecten en draait alles al op volle toeren.”

door Mark van der Donk

Smits noemt het zijn levensdoel. “Dit is mijn ding, het zit in mijn DNA.” Al lange tijd maakt de rasechte Ossenaar zich met ziel en zaligheid hard voor verkeersveiligheid en alles wat daarbij komt kijken. “Dertig jaar geleden ben ik betrokken geweest bij een dodelijk ongeval en dat heeft bij mij een knop omgezet. Ik wil er echt iets aan veranderen.” Om die reden heeft de rijschoolondernemer het plan opgepakt om een educatief centrum op verkeersgebied op te starten. Eerst onder de werknaam ‘Verkeerscentrum Brabant’, inmiddels omgedoopt tot Innovatiecentrum Verkeer en Logistiek (ICVL). “We zijn er momenteel dagelijks mee bezig. Dit is een uniek project, nog nergens in Europa is dit vertoond”, vertelt Smits enthousiast.
Het kostte hem de nodige overredingskracht om anderen mee te krijgen in zijn ideeën, zo heeft hij in de voorbije beginperiode gemerkt. “Het is een maatschappelijk geaccepteerd probleem, men vindt het klaarblijkelijk normaal dat er mensen verongelukken. Er zit geen commercieel verhaal achter ons idee. Daar wordt helaas nogal eens met argusogen naar gekeken. Als ondernemer neem ik mijn verantwoordelijkheid om me maatschappelijk in te zetten, in mijn geval voor verkeersveiligheid. Samen met de andere mensen van onze stichting, puur uit idealistische overwegingen. Ik heb er zelfs eigen geld in zitten. In plaats van het sponsoren van bijvoorbeeld een sportclub, heb ik mijn volwaardige steun gegeven aan de ontwikkeling van dit plan.”
In 2018 zijn 11 mensen verongelukt op Oss grondgebied. Verkeersongevallen leveren in heel Nederland ieder jaar 700 doden en 21.000 zwaargewonden op met blijvend letsel, weet Smits ons te vertellen. “Dat kost in totaal 14 miljard per jaar. Die ‘paar miljoen’ die wij als maatschappij investeren is daar tegenover slechts een speldenprik. En je kunt beter de vraag stellen: wat is een kind waard wat gaat verongelukken? Al besparen we maar één leven, dan is het centrum het bestaan al waard. Maar dat gaan er zeker weten meer worden.”

Experience-omgeving
In het ICVL kunnen mensen van 4 tot 100 jaar kennis over en ervaring in het verkeer opdoen. “Daardoor krijgen ze meer inzicht en gaan ze andere afwegingen maken. Dat is ons doel”, legt Smits uit. “Het is helaas een kwestie van volharden. Het dragen van een veiligheidsschoen is tegenwoordig normaal, roken is ook niet meer van deze tijd. Maar ondertussen is er na 50 jaar nog steeds bij 1 op de 5 dodelijke ongevallen alcohol in het spel. Met verschillende educatieve ruimten hopen we mensen op een speelse, interactieve manier vaardigheden bij te brengen. Je moet niet met een wijzende vinger klaarstaan, maar het interessant maken. We hebben contact met het centrum voor Beeld en Geluid en kijken bijvoorbeeld ook naar Nemo in Amsterdam, waar ze een vergelijkbare experience-omgeving hebben. Er zijn eveneens psychologen betrokken. Hoe bereiken we de mensen, is een belangrijke vraag. Wanneer ze het pand verlaten, laten we iedereen een belofte maken aan zichzelf. Of misschien wel aan zijn of haar kinderen, als die er ook bij zijn. We hopen dat dat er aan bijdraagt dat ze zich er ook daadwerkelijk aan gaan houden.”
Onlangs eindigde het ICVL in de top-3 bij de Nationale Verkeersveiligheidsprijs, een initiatief vanuit het Ministerie I&W. “Met het centrum halen wij op het gebied van innovaties de kloof weg tussen ontwikkelaars en de weggebruiker. De overheid en ondernemers bekostigen het, de burgers hoeven het alleen maar te omarmen en er van te leren. Het is monnikenwerk, maar ik blijf volharden”, aldus Smits, die eigenlijk al jaren terug zijn centrum had willen openen. “Het is soms lastig, maar het blijft mijn ding, mijn DNA, en ik geef niet op.”

Nietsvermoedend
De initiatiefnemer trekt op met het zwembad om tussen N329 en het sportpark van Berghem Sport, samen de voetbalclub en andere sportverenigingen, een nieuw kennis- en bewegingscentrum te creëren. Tijdelijk is de stichting achter het ICVL met haar activiteiten in een groter pand aan de Osse Rijnstraat gevestigd. “Daar draait het al volop. We gaan dus eigenlijk gewoon op dezelfde manier door, maar dan hopelijk snel in een hele bijzondere omgeving.” Zo’n 20 tot 25 vaste werknemers moeten het nieuwe innovatiecentrum gaan runnen. Ondersteund door een groep vrijwilligers, die Smits en de zijnen al aan het werven zijn. “Als ik van hen te horen krijg dat ze iemand zijn verloren en daardoor iets terug willen doen, sterkt mij dat enorm om er mee door te gaan. We zullen nooit weten welk gezin een verkeersdode bespaard is gebleven. Er zitten nietsvermoedend mensen thuis die zomaar ‘aan de beurt’ hadden kunnen zijn, maar gespaard werden tijdens de eerste lockdown - toen het aantal dodelijke slachtoffers even daalde. Een gekke gedachte, maar hoeveel ongevallen je voorkomt zal nooit exact meetbaar worden.”


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27876