Datum plaatsing: 31 december 2020

Veel huizen bouwen en zo snel mogelijk


Veel huizen bouwen en zo snel mogelijk


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Zo’n beetje half 2018 trad na de gemeenteraadsverkiezingen het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders aan. Voor Rosmalens Belang maakt Roy Geers sindsdien deel uit van dat college met in zijn portefeuille onder andere ‘wonen’. Een onderwerp dat voor bijna iedereen interessant is. Vooral jongeren, starters en senioren volgen de ontwikkelingen met argusogen. De behoefte aan passende en betaalbare woningen is groot.

door Herman van Dinther

“Toen ik als wethouder aantrad lag er een verouderde woonvisie. Ook was er geen goed gevulde pijplijn met woningbouwplannen voor de langere termijn. De kwaliteit én de kwantiteit van de woningbouwproductie vond ik niet passen bij de opgave waar we voor stonden. We moesten snel, meer en beter passende woningen gaan bouwen als antwoord op de vele mensen die een woning zoeken. Een flinke klus waar ik vol enthousiasme ingedoken ben en waar we nu de vruchten van beginnen te plukken.”

Simpelweg meer bouwen
“De eerste stap die ik nam was het opschroeven van de productie. Simpelweg meer bouwplannen in voorbereiding nemen. Denk dan aan de kloosters en het nieuwe centrum in De Groote Wielen, de Seringenstraat en de Hoogstraat in Rosmalen. Tal van projecten waar nu heel erg veel mensen binnen en buiten het gemeentehuis ontzettend hard aan werken. Dat vraagt ook om prioriteiten. Kansrijke grote projecten waar we met grote stappen snel thuis zijn gaan voor. Veel moeilijke en kleine projecten met veel omgevingsfactoren gingen op een lager pitje. Die kosten echt veel tijd en we moeten nu echt meters maken om meer mensen hun woonwensen te kunnen laten invullen.”
Starters, jongeren en senioren
“De woonvisie die er 2,5 jaar geleden lag was heel erg ingestoken op productie draaien en een verdeling in prijsklasse. Daarmee vervul je nog niet zomaar een woonwens. Starters, jongeren en senioren hadden en hebben de meeste moeite om hun woonwens in te vullen. Er zijn veel grondgebonden gezinswoningen, terwijl de keuze voor starters die een kleine woning willen en voor senioren die een gelijkvloerse woning willen er een beperkte keuze is. En een woningbouwproject moet passen in zijn buurt. Klein blijvende starterswoningen in wijken die vergrijzen. Gelijkvloerse woningen in de wijk zodat veel senioren in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Daarmee zetten we een verhuistreintje op gang, zodat er ook weer bestaande gezinswoningen beschikbaar komen. Een nieuwe woonvisie was dan ook stap twee. Beleid dat gericht is op het vervullen van woonwensen en het versterken van buurten. Niet alleen met nieuwbouw maar ook door aanpassing van bestaande bouw, zoals woningsplitsingen. De nieuwe woonvisie is nu af en is een belangrijke gids voor alle nieuwe woonprojecten. We geven daarmee geen dak boven het hoofd, maar een thuis.”

Sneller bouwen
“Leuk zo’n nieuwe woonvisie, maar daar kan je natuurlijk nog niet in wonen. Belangrijk was dat de productie omhoog ging en dat we voor de korte, middel en lange termijn voldoende woningen realiseren. Daar was eigenlijk geen zicht op. We keken 3 á 4 jaar vooruit, terwijl het in een regelland als Nederland maar liefst 5 á 6 jaar duurt om tot een woningbouwproject te komen. We moeten dus sneller bouwen aan ’s-Hertogenbosch en de pijplijn goed gevuld houden. Met de versnellingsagenda ‘sneller bouwen aan ’s-Hertogenbosch!’ stuur ik daarop. Om de productie op korte termijn hoog te houden realiseren we extra tijdelijke woningen. Die kunnen nog wel binnen ongeveer 1 jaar bewoond worden. Voor de middellange termijn werken we nu veel intensiever samen met de vaste partners. Niet meer oneindig corresponderen over probleem en oplossing, maar als team de mouwen opstropen en samen de knelpunten aanpakken. Zeker voor kansrijke projecten, zoals het landgoed Coudewater, met veel betaalbare woningen leggen we de rode loper voor initiatiefnemers uit. Voor de langere termijn zijn er nu negen extra woningbouwlocaties in beeld, zoals de omgeving van Station Oost in ’s-Hertogenbosch. Ik werk niet om nu te kunnen scoren, maar om zo snel mogelijk en op de lange termijn veel mensen een thuis te geven in onze wijken en dorpen.”

Samen
“En al die projecten verzinnen we niet vanuit een ivoren toren op het stadhuis, maar zoveel als mogelijk samen met de inwoners. Kijk bijvoorbeeld naar het project Omgeving Station Oost. Met een blanco vel naar buiten en samen met inwoners dromen over een nieuw stuk stad. Mede op basis hiervan volgt op korte termijn een mooi ambitiedocument met erg mooie kansen. Dit was leuk om samen over te dromen maar die ook werkelijkheid te laten worden.
Ook in projecten waarover men minder enthousiast is, gaat de gemeente in gesprek. Vaak met mij als wethouder voorop. Zorgen die er zijn hebben vaak een reden. Ik wil die reden weten om te kijken of ik zorgen kan wegnemen of kan verzachten, zodat we voor iedereen het beste woongenot kunnen realiseren en behouden. Maar we hebben wel een maatschappelijke opgave en die kan en zal ik nooit zomaar aan de kant schuiven. Het zijn vaak intensieve gesprekken maar waardevol voor het project. Zo zie ik dat ook voor het plan om 300 tijdelijke woningen in de Groote Wielen te realiseren. Want met die gesprekken geven we de omwonenden meer zeggenschap over hun eigen woonomgeving. Daar wordt het alleen maar mooier en beter van.”
Foto: Wethouder Roy Geers vindt het belangrijk dat woonwensen worden ingevuld die de buurten sterker maken


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29783