Datum plaatsing: 31 december 2020

Nieuwjaarsoptreden For Mineur op tv


Nieuwjaarsoptreden For Mineur op tv


Heesch (Bernheze): Al sinds jaar en dag is het nieuwjaarsoptreden van For Mineur in Heesch dé aftrap van het nieuwe jaar. Een volle zaal in cultureel centrum De Pas is dit keer niet mogelijk, maar toch laat het cabaretgezelschap ook bij de aanstaande jaarwisseling van zich horen. De traditionele show wordt gewoon in elkaar gezet en via lokale zender DTV binnen de Heesche gemeenschap verspreid. “We willen de traditie ook in deze coronatijd voortzetten.”

door Mark van der Donk

Hans Alferink moet even diep in zijn geheugen graven. “Al sinds 1974, een jaar nadat For Mineur werd opgericht, wordt op humoristische wijze het voorbije jaar in Heesch onder de loep genomen”, weet hij te vertellen. “Toen de Rijksweg werd verplaatst en het autoverkeer tussen Den Bosch en Nijmegen niet meer dwars door Heesch hoefde, werd For - ‘Feest Omlegging Rijksweg’ - Mineur een feit. Jarenlang traden onze voorgangers op tijdens de pauze van de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente. Tegenwoordig is het eigenlijk compleet omgedraaid. De nieuwjaarsborrel is al sinds de komst van Bernheze verleden tijd, maar ons optreden gaat nog ieder jaar door. En daarvoor wordt ook het college uiteraard steevast uitgenodigd.”
Het is een hele happening, zo aan het begin van een nieuw kalenderjaar in Heesch. “Een optreden duurt normaal zo’n 5 kwartier en trekt honderden bezoekers”, zegt Alferink, die met 7 dorpsgenoten op de bühne staat en samen met een pianist het For Mineur-gezelschap vormt. “Omdat het op de bank een hele zit is om zo’n lange tijd naar de tv te kijken, beperken we ons voor de digitale versie van het nieuwjaarsoptreden tot zo’n 40 tot 45 minuten.”

Steeds zatter
Al eerder maakte For Mineur tijdens hun shows gebruik van filmbeelden. “Die visuele ondersteuning is een mooie afwisseling voor onze verhalen op het toneel”, aldus Alferink. “We hebben een keer videobeelden opgenomen in een winkel, filmden op locatie toen het bij bouwgelegenheden fout ging, zijn bij windmolens gaan kijken en meten. En denk dan vooral niet aan serieuze toestanden, want het is altijd ludiek wat we doen.” De cabaretgroep verscheen in de voorbije jaren al eens op het podium als de Bende van His. Ook zijn er acts opgevoerd als een balletgezelschap en al vendelzwaaiend. “En vorig jaar was er nog een stukje linedance in het optreden verwerkt”, weet Alferink nog goed. “Oh ja, we hebben toen ook nog een filmpje opgenomen in de Hop On Hop Off-bus. We reden van kroeg naar kroeg en werden steeds zatter, je kent het wel.”
Voor dit jaar zijn de onderwerpen ook alweer bekend. Natuurlijk willen de Heeschenaren nog niet teveel prijsgeven, maar een tipje van de sluier kan wel worden opgelicht: “Het gedoe rondom onze thuisbasis De Pas ontbreekt natuurlijk niet. Verder komen de bouwperikelen aan bod en kunnen we uiteraard niet onder Corona uit. Dat heeft niet alleen Heesch, maar de hele wereld in z’n greep.” Net als voorgaande jaren wordt ook tijdens deze speciale editie weer de bekende Plusser en Misser uitgereikt. De tip van de sluier blijft hierbij uit. “Maar iedereen in Heesch weet vast wel aan wie wij de Misser geven”, lacht Alferink.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.32243