Datum plaatsing: 02 januari 2021

Lith en omstreken verwelkomt een opvallende pastoor


Lith en omstreken verwelkomt een opvallende pastoor


Lith (Oss): Doorgaans zijn pastoors weinig opvallende lieden. Mannen die hun leven in het teken van de here God hebben gezet en allerminst op de voorgrond willen treden. Het christelijke deel gaat ook zeker op voor René Aarden, die de afgelopen negen jaar het gezicht van de Sint Elisabethparochie in Grave was. Daarover is geen twijfel. Onopvallend kan hij echter niet genoemd worden. De pastoor die per 1 januari de overstap maakt naar de kerkgemeenschap van Lith, Lithoijen, Maren-Kessel, Oijen, Teeffelen en een deel van Oss staat middenin de samenleving, zet zichzelf en de kerk met opvallende acties in de kijker en gaat daar waarschijnlijk ook op zijn nieuwe stek mee door.

door Mark van der Donk

Pastoor Aarden (55) is geboren en getogen in Odiliapeel. Hij werd op 24 mei 1997 priester gewijd. “Mijn eerste parochie was Loon op Zand en De Moer”, zo vertelt hij. “In 2003 benoemde de bisschop mij tot pastoor van de Sint Agathaparochie in Boekel en sinds 2011 ben ik actief in Grave, Escharen, Gassel en Velp.” Een nieuwe verhuizing is aanstaande en daar heeft de pastoor het toch wel een beetje moeilijk mee, geeft hij toe: “Ik vind het ronduit jammer en erg, was hier als een vis in het water. Maar je wordt gevraagd om elders in het bisdom een parochie te aanvaarden. En gezien het aantal keren in het verleden dat ik beleefd geweigerd heb, vond men het nu tijd. De bisschop vroeg me met klem om nu eens een keer ‘ja’ te zeggen. Het maakt me verdrietig, maar overal woont goed volk en de sacramenten van de kerk zijn overal. Overal waar mensen zijn wil ik als een herder aanwezig zijn.”
De letterlijke verhuizing moet nog komen, maar zeker is al dat de Lithse pastorie voorlopig niet het thuis wordt van de pastoor. “Daar moet eerst nog veel achterstallig onderhoud worden aangepakt. De eerste maanden van 2021 trek ik in de nu nog leegstaande pastorie van Geffen. Het wordt dus ‘Effe noar Geffe en dan meej pit noar Lith’.”

Opvallende acties
Die uitspraak - en vele anderen - tonen aan dat pastoor Aarden geen doorsnee pastoor is. Hij staat midden in de samenleving en kwam meerdere malen in het nieuws met opvallende acties. “Het zal allemaal wel meegewaaid zijn met mijn opvoeding en jeugd”, lacht hij. “En de ogen ‘nie in de tessen’ hebben. Aan sommige dingen moet je gewoon beginnen. De coronacrisis heeft daar ook wel een aandeel in gehad.” Rond maart van dit jaar was er ook in de kerk een lockdown. Met Pasen in zicht bedacht de pastoor zich dat hij ooit in een tijdschrift een zogenaamde ‘palmezel’ had gezien. “Ik had op dat moment tijd zat om zo’n ding te fabriceren en besloot op Palmzondag met een wandeltocht alle dorpen van mijn parochie aan te doen. De palmezel, van papier-maché, trok ik samen met palmtakken mee op een karretje. Zo kon ik tóch de mensen in onze kerkdorpen van een palmtakje voorzien.”
Aarden haalde meer rare fratsen uit en bracht daarmee de kerk op een heel andere manier in het nieuws. “Het ‘optrekken’ van de ‘Hemelvaart Christus’ (een beeld werd met touwen omhoog gehesen tijdens een mis, red.) was ook al zo’n spectaculair gedoe, waarbij we veel gelachen hebben. Ook de zelfgemaakte kerstgroep in de Graafsche Dom, waar ik ruim een jaar aan gewerkt heb, is een mooi iets wat ik Grave nalaat. Maar de liturgie is altijd serieus geweest, het is allemaal ten dienste van het groter geheel: ons blijde geloof bij alle mensen brengen.”

Flinke toename
Onder het ‘bewind’ van de pastoor is het kerkbezoek in Grave en omstreken flink toegenomen. “Misschien is dat ook wel een beetje het werk geweest van de heilige Geest”, zegt hij daar zelf bescheiden over. “Wanneer je met beide benen op de grond staat en de liturgie viert zoals de kerk dat vraagt, en je kunt de mensen enthousiasmeren en bij vreugde en verdriet passende nabijheid schenken, dan ben je al een heel eind.”
Naast de ludieke acties zijn er ook ontelbaar veel serieuze zaken de revue gepasseerd. “99 procent van mijn tijd besteed ik aan de gewone dingen van het basispastoraat. Wat me het meest is bijgebleven? De vele uitvaarten vielen wel op. Of bijvoorbeeld het kantelen van de platte kar van de handbalclub in Boekel in 2010. Toen waren er veel gewonden en de parochiezaal ving hen op.”

Inspiratie
De personele unie Heilige Benedictus kan haar borst natmaken, me de komst van pastoor Aarden. Hij gaat immers waarschijnlijk op dezelfde voet door in Lith en omstreken. “Als de tijd en inspiratie me gegeven worden, zullen we het misschien beleven. Het belangrijkste wat mijn nieuwe parochianen kunnen verwachten, is dat ik trouw ben aan de liturgie en bovenal de mensen bij wil staan op alle momenten in hun leven die ze met de kerk willen delen. Van de wieg tot het graf. Maar ik ben ook maar een mens en zal dus van alle kanten hulp nodig hebben. Laten we de hand aan de ploeg slaan. Ik wens iedereen alvast zalig Kerstmis en een goed en gezond 2021 en graag tot ziens.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30602