Datum plaatsing: 05 januari 2021

Rabobank Oss de klos: binnen week drie ton kwijt door vals geld omwisselen vanuit woonwagenkamp


Rabobank Oss de klos: binnen week drie ton kwijt door vals geld omwisselen vanuit woonwagenkamp


Oss (Oss): Familie en vrienden van bewoners van het Osse woonwagenkamp hebben in 2015 binnen een week ruim drie ton aan vals geld omgewisseld. Het omwisselen was simpel. Valse briefjes van 500 werden in een stortingsautomaat van de Rabobank in Oss gedaan. Vaak dezelfde dag al werd dat bedrag weer teruggepind, maar dan in briefjes van honderd. De hoofdverdachten zijn niet gevonden. Vandaag en donderdag staan in totaal 27 pinners voor de rechter.

Het was de Rabobank die aan de bel trok bij de politie. In de periode 9 juli 2015 tot en met 16 juli 2015 werden bij diverse filialen een buitensporige hoeveelheid valse biljetten van 500 euro gestort in stortautomaten. De biljetten werden door de afstortautomaten tijdens de storting niet herkend als “vals” maar als “verdacht” aangemerkt. Kort daarna kregen de automaten een update, waardoor de biljetten die daarna werden gestort, wel direct als vals werden aangemerkt.

Tijdens het onderzoek viel een aantal zaken op. Zo bleek dat veel rekeninghouders vlak voor hun storting het opnamelimiet hadden verhoogd via de app van de bank. Het duidt er volgens het Openbaar Ministerie (OM) op dat ze van tevoren bewust waren van het feit dat ze direct het geld wilden omwisselen. De bankrekeningen waarop gestort is, waren veelal al langer lopende rekeningen waar zich regulier betalingsverkeer op afspeelde. Voor de klanten was het storten van dergelijke (grote) bedragen zeer afwijkend gedrag. Er werd nooit gestort op de rekening.

Het onderzoek naar de achtergrond van de zaak heeft geen uitsluitsel gegeven. Het OM sluit niet uit dat de klanten zijn gebruikt als geldezel door criminelen. Dit zijn zogenoemde katvangers die hun bankrekening laten misbruiken voor criminele activiteiten. Maar het is ook heel goed mogelijk dat de pinners de biljetten hebben gekocht van criminelen. Mede doordat de verdachten tijdens verhoren onvolledig of onsamenhangend verklaarden, is hierover geen duidelijkheid gekomen.

Een van de advocaten van de verdachten, Frank van Gaal, wees de politierechter er op dat een paar zeer opvallende namen ontbraken op de zitting: leden van de familie R. die vorig jaar tijdens een grote actie werden opgepakt en in een mammoet-drugsproces worden vervolgd. Ook bij leden van die familie R. zouden biljetten zijn gevonden, maar hen wordt geen witwassen verweten. Officier van justitie Hugo Storij zei dat meerdere storters niet zijn vervolgd wegens gebrek aan bewijs of omdat ‘ze een goede verklaring hadden voor het storten’.

De officier van justitie vindt dat de verdachten beter hadden moeten weten en eist dan ook tegen iedereen een werkstraf, variërend van vijftig tot tweehonderd uur. De duur is afhankelijk van de som van het gestorte en gepinde bedrag. De rechter doet donderdag aan het begin van de avond uitspraak in de zaak. (bron: misdaadjournalist.nl)
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.23941