Datum plaatsing: 14 januari 2021

Winterse dagen op komst: sneeuw, gladheid en kou


Winterse dagen op komst: sneeuw, gladheid en kou


's-Hertogenbosch (Regionaal): Het wordt de komende dagen echt winters. Zaterdag verwacht Weerplaza sneeuwval, waarbij een groot deel van Nederland wit wordt.

Koude lucht met sneeuw als slotstuk
We hebben de komende dagen te maken met een koude bovenlucht. In combinatie met een hogedrukgebied boven Nederland zorgt dit voor rustig weer waarin het s nachts flink afkoelt. Wanneer zaterdag de wind naar het westen draait wordt minder koude en vochtige lucht aangevoerd. Hierdoor krijgen we zaterdagavond en in de nacht naar zondag als slotstuk van de kou op grote schaal met sneeuwval te maken.

Winters weer met kans op hagel en ijzel
De winter laat zich ook vrijdag en eerder op zaterdag gelden. We hebben vrijdag te maken met een noordenwind, waarmee een koude en vochtige lucht wordt aangevoerd. Zeker in de noordelijke provincies komen enkele winterse buien voor. Hierbij is niet alleen kans op (natte) sneeuw, maar ook hagel en onderkoelde regen. Vooral dit laatste kan vrijdag met ijzel tot lokaal gevaarlijke situaties leiden.

De nacht naar zaterdag is opnieuw een koude waarbij een temperatuur net onder -5 graden, matige vorst, mogelijk is. De wind draait s ochtends naar het zuiden en de zon is dikwijls te zien. In de loop van zaterdag neemt de bewolking vanuit het westen toe. Het is de voorbode van de sneeuw die later op de middag of avond gaat vallen.

Sneeuwval op zaterdag
Over de sneeuwval van zaterdag is nog wat onzekerheid. Niet f deze zal vallen, het wordt in grote delen van Nederland wel wit, maar wanneer en hoeveel? Alles hangt samen met de precieze timing van de intrede van zachtere lucht. Start de sneeuw in de middag en volgt de dooi al snel in de nacht of blijft het nog langer vriezen. De weermodellen zijn hier op dit moment nog niet over uit. Wat wel duidelijk naar voren komt is dat het oosten van het land de beste papieren heeft om het zondagsontbijt in een witte wereld te eten.

De westenwind zorgt het laatst voor dooi in die streken van het land. Toch zullen we ook daar weinig sneeuwpret beleven. De sneeuw is al snel te papperig om echt sneeuwballen of een sneeuwpop van te maken. Zeker in de middag, als de temperatuur verder oploopt naar een graad of 5 is de gevallen sneeuw snel tot een papje verworden.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28607