Datum plaatsing: 21 januari 2021

Help vogels de winter door


Help vogels de winter door


Oss (Regionaal): De winter is begonnen en voor vogels is dit de meest barre tijd van het jaar. De koude nachten zijn lang en de dagen om voedsel te zoeken zijn maar kort. En er zijn nauwelijks nog insecten te vinden om te kunnen eten. Veel mensen vinden het leuk om vogels in de tuin te hebben. Ze zijn beweeglijk, zingen en kwetteren en komen graag voer halen. Help je mee om de vogels deze winter door te helpen?

Iedere snavel een ander hapje
Vetbollen (zonder netje!) kun je overal kopen maar ze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Ook in zonnebloempitten zit veel vet. Kool- en pimpelmezen, boomklevers, sijsjes en spechten zijn dol op pinda’s. Voer pinda’s in een silo of rijg ze aan een ketting. Hang nooit een pot gewone pindakaas op want daar zit te veel zout in. Lijsterachtigen en spreeuwen eten weer graag gewelde krenten, rozijnen en allerlei soorten bessen. Laat bladeren in de tuin liggen. Veel insecten verstoppen zich of overwinteren daarin. Roodborstjes, winterkoninkjes en andere vogelsoorten eten deze insecten met smaak.

Schuilplaats tegen kou en regen
In de winter slapen vogels graag in dichte struiken, onder dakpannen en ook in nestkastjes. Dat doen ze niet altijd alleen, sommige vogels kruipen met elkaar in een kastje. Zo blijven ze beter warm. Hang je een nestkast op? Hou dan rekening met een vrije aanvliegroute en op een rustige plek in de tuin. Een boom of struik ziet er niet alleen mooi uit in de tuin, het is ook een magneet voor vogels. Het is een plek om te schuilen, om te broeden en om voedsel te vinden.

Tel mee tijdens de Tuinvogeltelling
Elk jaar tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon meer leren om ze beter te beschermen. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels in Nederlandse tuinen. Maar samen met de tellingen van andere jaren en van andere organisatie levert het heel veel informatie op. Daarnaast is het heel leuk én makkelijk, dus iedereen kan meedoen. Kijk voor meer informatie op de website van tuinvogeltelling.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.33227