Datum plaatsing: 29 januari 2021

Centrumplan Rosmalen scoort belangrijke landelijke prijs


Centrumplan Rosmalen scoort belangrijke landelijke prijs


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Het had heel wat voeten in aarde voordat op 6 september 2018 met veel feestvertoon de nieuwe winkels aan de Harry Coppensstraat konden worden geopend. Al ruim voordat Rosmalen en Den Bosch in 1996 samengingen stonden de eerste schetsen op papier. Architect Sjoers Soeters een man met wereldfaam en ingeschakeld door projectontwikkelaar Foruminvest moest gaandeweg de plannen regelmatig bijstellen. Maar het resultaat mag er zijn en vrijwel iedereen is enthousiast over de verruimde winkelmogelijkheden in Rosmalen.

Door Herman van Dinther

De uitstraling en de diversiteit die Soeters aan de winkels heeft meegegeven onder andere door het kleurgebruik maar zeker ook de kwalitatief hoogstaande materialen resulteerde in een grote aantrekkingskracht op het winkelend publiek.
Monique Bossink, eigenaresse van de Etos winkel beaamt dat. “Je kunt gerust spreken van een bruisend winkelgebied waar normaal gesproken, dus voor de coronaperikelen, veel levendigheid is. De architect heeft er geen steriel nieuw winkelcentrum van gemaakt maar is erin geslaagd om er warmte in te leggen. Dat wordt ook zo ervaren door de mensen die hier komen winkelen. Je zag na de opening de drukte geleidelijk toenemen waarbij het ook opviel dat er steeds meer mensen uit de wijdere omgeving komen. Dat merk je aan hun reacties waarbij vooral de verbazing over het mooie winkelaanbod in Rosmalen opvalt.”

Samen doen
Monique maakt ook deel uit van het Centrum Management Rosmalen dat er onder voorzitterschap van Sylvia Böcker alles aan doet om het winkelaanbod in Rosmalen onder de aandacht van een breed publiek te brengen.
“De wil om er als ondernemers samen alles aan te doen om kwaliteit te bieden in Rosmalen is er absoluut. De sfeer, verbondenheid en het ondernemerschap zijn tekenend voor de gezamenlijke doelstelling. Het volstaat niet om op het winkeltje te passen, nee je moet je echt profileren als ondernemer. Zeker nu, met alle uitdagingen waar corona ons voor stelt, is het belangrijk na te denken over hoe we ons kunnen onderscheiden. Een aantal essentiële winkels, waaronder mijn Etos winkel, zijn nog open en veel andere ondernemers kunnen online service bieden, maar we kunnen niet wachten om onze klanten na de lock down weer te kunnen ontvangen in de sfeer die ze van ons gewend zijn. Daar bereiden we ons met elkaar op voor.”

Belangrijke prijs
De Nationale Raad Winkelcentra kent jaarlijks een prestigieuze prijs toe aan de beste retail ontwikkeling van Nederland. Er is veel belangstelling in de vastgoedwereld om voor deze prijs in aanmerking te komen maar na een strenge schifting blijven er slechts zes genomineerden over. In oktober werd bekend dat het Centrum Rosmalen in dat lijstje was opgenomen.
Onderzoeksbureau Strabo voerde in opdracht van NRW voor de genomineerde projecten een ondernemers- en consumentenonderzoek uit. Zo werd in het centrum van Rosmalen op 16 en 17 oktober een enquête gehouden onder het winkelend publiek om te achterhalen hoe tevreden de bezoekers aan het centrum zijn over het aanbod, de kwaliteit en de diversiteit van de winkels.
Monique: “Ook de winkeliers werden ondervraagd en dat leverde de onderzoekers opvallend veel positieve en enthousiaste reacties op wat zeker zijn weerslag had op het juryrapport. Tom de Kok, eigenaar van de Hema en ook bestuurslid bij het CMR en ikzelf werden geïnterviewd voor een filmpje dat tijdens de digitale jaarvergadering van de NRW afgelopen 10 december werd vertoond. De jury maakte daarbij bekend dat het Centrumplan Rosmalen de overige genomineerde projecten Winkelcentrum Anklaar (Apeldoorn), Winkelcentrum Presikhaaf (Arnhem), Makado (Beek, Zuid-Limburg), Hart van ’s-Gravenzande en Post Utrecht achter zich heeft weten te laten.”
“Een hele eer”, zegt een blije Aerjen Koeneman die het centrum voor Foruminvest ontwikkelde. “Als je kijkt naar de projecten die de afgelopen jaren voor de prijs in aanmerking kwamen dan zie je dat de kwaliteit erg hoog is. Dus het feit dat Rosmalen en wij als Foruminvest de prijs in de wacht slepen vinden we een belangrijke erkenning voor het centrumplan Rosmalen. Wij zijn er trots op.”

Feestje
Monique: “Wanneer je zo’n belangrijke prijs wint is dat voor ons als ondernemers alle reden om er op een feestelijke manier bij stil te staan. We broeden nog op de manier hoe we dat zullen doen want we willen de mensen die wij in onze winkels ontmoeten laten mee genieten. Iedereen begrijpt natuurlijk dat het nog even zal duren voordat we er concreet iets mee kunnen, we moeten eerst en vooral van corona af. Het is een oud cliché maar niet minder waar: ‘wat in het vat zit verzuurt niet’.”


Foto: Het bureautje van Monique moet het doen met enkele bescheiden meters. “De meters in de winkel zijn belangrijker, lacht zij.”


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28780