Datum plaatsing: 02 februari 2021

In memoriam Piet Lemmens


In memoriam Piet Lemmens


Rosmalen ('s Hertogenbosch): 7 juli 1942 Eindhoven – 28 januari 2021 Rosmalen


De grote betrokkenheid van Piet bij molens kwam naar voren toen hij slaagde voor vrijwillige molenaar op de molen De Twee Gebroeders te Wijk en Aalburg op 13 oktober 2005. Vanaf die tijd draaide Piet als molenaar 15 jaar op de Standerdmolen in Rosmalen, vaak samen met kleinzoon Stijn die hem hielp bij het kruien en opzeilen. Op rustige momenten, en even geen bezoekers, speelde Stijn met zijn opa het geliefde kaartspel pesten.
Als medeoprichter en penningmeester v.d. Vereniging Vrienden van de Molens van ’s-Hertogenbosch gaf Piet meermaals blijk van zijn kennis als molenaar en bestuurder. Zijn inzet binnen het bestuur kende twee belangrijke momenten, de realisatie van het ‘Kollergang-monument’ en het tot stand komen van het boek ‘De Molens van Rosmalen’. In 2019 werd hij, bij zijn afscheid als bestuurslid, benoemd tot erelid van de vereniging de Vrienden van de Molens van ’s-Hertogenbosch.
Voor de Nieuwjaarsreceptie bij de Standerdmolen, bracht Piet samen met de kleinkinderen de uitnodigingen rond bij de omwonende. Het contact met de buurt was voor hem belangrijk en genoot hij van de belangstelling die zij aan de dag legde.
Het enthousiasme van Piet voor de molen, kwam ook naar voren bij bezoeken van molenaars in opleiding, die hij meenam in het delen van zijn lesboeken en naslagwerken.
Een belangrijk onderdeel van zijn betrokkenheid kwam tot uiting tijdens de jaarlijkse nationale molendagen en het open Monumenten weekend, waar Piet niet ontbrak.
Uitspraken die we als collega molenaars de laatste maanden wat meer hoorden waren; ‘ik zeil maar niet op, er staat toch geen wind’ en ‘ík zeil maar niet op, te veel wind’. Na een rijk leven en liefde voor zijn gezin, familie en vrienden werd Piet aan ons onttrokken op 78-jarige leeftijd.
Piet is thuis overleden op donderdagavond 28 januari om half 7 in aanwezigheid van zijn gezin. Ter nagedachtenis is de standerdmolen van Rosmalen de dag na zijn overlijden in de rouwstand gezet. Dochter Saskia met haar man, kleinzoon Daan, de tweeling Eva en Nora waren aanwezig toen kleinzoon Stijn het wiekenkruis in de rouwstand duwde. Leden van het bestuur van de vereniging, oud molenaar René Vogels en het voltallige molenteam hebben daarna een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan Piet.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2023 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17676