Datum plaatsing: 05 februari 2021

Archeologen vinden viarium in centrum Gestel


Archeologen vinden viarium in centrum Gestel


Gestel (Sint-Michielsgestel): In 2020 is op de locatie van Dommelstaete/De Brenthof archeologisch onderzoek gedaan. We wisten al dat het terrein in de middeleeuwen gebruikt werd. Dat bleek uit de resultaten van het proefsleuvenonderzoek. Het terrein werd daarom verder afgegraven. Wethouder Ed Mathijssen: “Dat kon goed in combinatie met de bouwput die toch gemaakt moest worden voor de parkeerkelder van het appartementencomplex.” Archeologen vonden een brede greppel, wat na verder onderzoek een soort visvijver blijkt te zijn.

De greppel van ruim zestien bij zeven meter is afgezet met houten palen. Archeologen vermoeden dat het om een visvijver of vivarium gaat, die in de periode 1000 tot 1300 gebruikt werd. “Dit is voor ons een curieuze ontdekking,” laat archeoloog Michael Bot weten. “Visvijvers worden niet vaak in opgravingsputten blootgelegd. Ze werden gebruikt om levende vissen te houden of te kweken. Zodat er altijd vers voedsel voorhanden was, bijvoorbeeld voor een groot dorpsfeest of in de vastentijd.”

De houten palen worden nu onderzocht op houtsoort en datering. De archeologen verwachten dat nader onderzoek van de gevonden resten nog meer informatie zal opleveren.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.33791