Datum plaatsing: 08 februari 2021

Bernheze wil bronsschat terug halen


Bernheze wil bronsschat terug halen


Heesch (Bernheze): Bernheze wil de bronsschat die gevonden werd bij de aanleg van de A50 bij Nistelrode terug halen naar de eigen gemeenschap. Dat geldt ook voor andere cultuur-historisch waardevolle vondsten en overblijfselen. De gemeente wil dat dit bijzondere erfgoed voor haar eigen inwoners 'beleefbaarder' wordt. Als de originele niet haalbaar blijken dan overweegt het college van B&W replica's te laten vervaardigen of een digitaal belevingstraject op te zetten.

Bij opgravingen in het tracÚ van de huidige A50 ter hoogte van Nistelrode werden in 2004 resten van een Romeinse nederzetting gevonden. Onderzoekers van de Universiteit van Leiden vonden onder meer dertig bronzen objecten. De vondsten zijn ondergebracht bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De bronsschat laat iets zien van de vroege bewoningsgeschiedenis van Bernheze. De gemeente vindt dat dit ook in de omgeving van de vindplaats te zien zou moeten zijn.

Pater van den Elzen
De gemeente Bernheze wil in samenwerking met de Abdij van Berne een belevingsconcept uitwerken rond Pater van den Elsen en zijn gedachtegoed. Daarbij wordt gedacht aan het beleefbaar maken van pachtboerderijen, het silolandschap, de traditie van weefgetouwen in Nistelrode en zelfs het ontstaan van Unilever. Ook wordt gekeken naar de haalbaarheid van een Bernhezer Canon, een digitale collectie verhalen, foto's, kaarten en voorwerpen uit de geschiedenis.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29132