Datum plaatsing: 19 februari 2021

Het 16e Brabants Boekske weer geslaagd


Het 16e Brabants Boekske weer geslaagd


Berghem (Oss): De presentatie van het Brabants boekske 2021 kon vanwege Corona niet doorgaan en de bekendmaking en prijsuitreiking van de laureaten van de Willem Ivenprijs zal in zeer kleine kring plaatshebben. Dat doet echter niets af aan het zestiende Brabants boekske. Dat mag er wezen. Naar aanleiding van het thema Wel of nie? Ge wit ’t nie stuurden maar liefst 50 Brabantse dialectschrijvers een verhaal of gedicht in. Iris Bongers maakte er een vijftiental illustratieve tekeningen bij en het geheel werd opnieuw prachtig vormgegeven door Rinie Meyer.

Het Brabants boekske verschijnt voor de zestiende keer en dat is uniek te noemen. Naar aanleiding van een thema worden de Brabantse dialectschrijvers en -dichters elk jaar uitgenodigd – zeg maar gerust uitgedaagd – om een kort verhaal of gedicht te schrijven in hun eigen dialect. De redactie, bestaande uit Cor Swanenberg en Jan Luysterburg, bundelt en corrigeert het geheel, waarna de Stichting Brabants de uitgave en distributie van het boek verder op zich neemt.
Wat telkens opvalt is, dat de redactie er steeds weer in slaagt om mensen uit alle delen van de provincie Noord-Brabant hun creatieve vermogens maximaal te laten inzetten om hun fantasieën, gevoelens, herinneringen, dromen, meningen en opvattingen om te zetten in een aansprekend verhaal of gedicht. Op kwalitatief hoogstaande wijze, want broddelwerk wordt door de redactie niet toegelaten.
Het thema is overigens erg universeel. We zien ons immers allemaal wel bijna dagelijks geconfronteerd met dilemma’s, innerlijke conflicten en moeilijke keuzes. Doordat elke bijdrage is geschreven in het dialect van de geboorteplaats van de auteur, is het boekje tevens een staalkaart van de lokale dialecten, zoals die vandaag de dag nog gebezigd worden. Voor de liefhebbers van dialect (en dat zijn er gelukkig nog velen) is dit alleen al een reden om het boek aan te schaffen.
Het Brabants boekske, met de titel Wel of nie? Ge wit ’t nie (ISBN 978-90-70545-45-1), is vanaf 1 maart 2021 voor € 14,95 te koop in de reguliere boekhandel.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.30130