Datum plaatsing: 22 februari 2021

Deen van Grunsven Geffens vijfduizendste inwoner


Deen van Grunsven Geffens vijfduizendste inwoner


Geffen (Oss): Normaal gesproken zou de vijfduizendste inwoner worden verwelkomt door fanfare WIK en zou de straat vol staan met feestende Geffenaren. De feestelijkheden van bijna 30 jaar (1991) terug bij de geboorte van Jan Verhagen die toen ook ‘de vijfduizendste’ was, staan bij velen nog helder op het netvlies. Geffen was toen nog een zelfstandige gemeente waartoe een groot Vinkels deel onder de gemeente viel. Later, toen Geffen opging in Oss, viel de teller ineens terug naar 4631 inwoners, een nieuwe telling zou gaan volgen. In een kleine zes jaar is het dorp doorgegroeid naar de vijfduizendste. Deen van Grunsven was dit keer de gelukkige.

Door Jan van Ravenstein

Een mooi bijkomend feitje, bij alle feestelijkheden, is dat mama Merly Emons zo’n 29 jaar geleden ook bijna te boek kwam te staan als de ‘vijfduizendste’. Jan Verhagen was toen de gelukkige, hij staat ook als zodanig in de boeken. “Ik ben twee weken na Jan geboren. Het had zomaar gekund. Jan en ik zijn wel op dezelfde dag en in dezelfde kerk gedoopt”, lacht Merly.
Twee stralende ouders en broertje Noan ontvangen mij met koffie inclusief beschuit met muisjes te gelegenheid van de geboorte van hun tweede zoon en broertje Deen. Perrijn en Merly wonen sinds kort in hun sfeervolle nieuwe huis, zo’n beetje aan de rand van het centrum van Geffen. Perrijn van Grunsven (33), is van geboorte Heeschenaar. “Zeg maar van Piet van Grunsven (de Kunning) van de Zoggelsestraat dan kennen ze me wel”, aldus Perrijn. Merly Emons (29) kent de Geffenaar het best van de Recht vur zunne Roap uitvoeringen. Ze vormde samen met haar drie zussen de overbekende en enerverende dansgroep ‘DemoChape’.

Ouders
Perrijn. Een Heeschenaar woonachtig in Geffen. “Mijn werk is in Heesch bij het bedrijf TOP Security. Daar bedien ik de service desk en fungeer ik als een soort van troubleshooter. Problemen oplossen, in de ruimste zin van het woord dus. Sinds mei wonen we in Geffen en ik heb het echt reuze naar mijn zin. Een fijne buurt en Geffen is een leuk gezellig dorp en bijzonder gastvrij… Vooral het gastvrije hebben we zeker de laatste tijd mogen ervaren. Merly haar roots liggen in Geffen. Ze komt uit een gezin van zes kinderen, vier meisjes en twee jongens (Denise, Nick, Merly, Charina, Peurcy en Perry). Op haar twintigste is ze haar Australische ‘au pair’ avontuur aangegaan voor de duur van, in eerste instantie, zes maanden. Uiteindelijk werd dat een verblijfperiode van vijf jaar. Vooral het gemis van familie en vrienden heeft haar doen besluiten om terug te keren naar Nederland. “Maar Australië zal ik nooit vergeten, vooral de rust die daar zo aanwezig is geeft je zo’n fijn gevoel, dat doet een mens echt goed”, aldus Merly.

Deen
Overbuurman Peter Verkuijlen had het al een keertje aangegeven om ‘wat op te schieten’ met bevallen. “De vijfduizendste inwoner zit eraan te komen”, had hij al een paar keer gezegd. “Wij waren daar in feite helemaal niet mee bezig. Het zwanger zijn, vooral de laatste weken, was best zwaar. Ik had wel andere dingen aan mijn hoofd”, lacht Merly. En dan is het dinsdag 19 januari. Merly: “Mijn zus Charina woont hier bij ons in de straat en is als gediplomeerd verloskundige werkzaam bij verloskundigenpraktijk Belle Vie. Van kinds af aan zijn wij vriendinnen, twee handen op een buik. Gewoon als een soort van vanzelfsprekendheid heeft mijn zus Charina dan ook de gehele zwangerschap begeleidt wat mij een fijn en vooral veilig en vertrouwd gevoel gaf. Op die bewuste dinsdag was ze om half vier bij ons en om twaalf over half vijf kwam Deen ter wereld. Het geluk wat er toen bij ons was, kan ik nog met geen duizend woorden beschrijven, zoiets vergeet je nooit”.
Trots. Niet alleen bij ons maar ook bij de wederzijdse opa en oma die hun geluk niet opkonden. De tweede stamhouder voor opa en oma van Grunsven en de vijfde kleinzoon voor oma van Lith en opa Emons. Hoe mooi kan geluk zijn.

Aangifte
“Woensdag ben ik aangifte gaan doen in Oss, de gemeente waar Geffen toe behoort. Een half uur zat ik in de ‘wacht’ voordat ik het heuglijke nieuws van de geboorte van mijn zoon mocht vertellen. Bij het inschrijven kreeg ik van die mevrouw te horen dat onze Deen de vijfduizendste inwoner van Geffen was”, aldus Perrijn. Ze vertelde er meteen bij dat Oss daar in feite geen feestelijke aandacht aan gaf. “We, Oss dus, doen daar niet zoveel aan”, waren haar woorden. Perrijn: “Later op de dag zijn we gebeld door Ruud Verhagen met de vraag of ze het heuglijke nieuws publiekelijk mochten maken dat onze Deen de vijfduizendste inwoner was”. Die toestemming was er meteen. “Achteraf en in alle eerlijkheid was een felicitatie misschien wel op zijn plaats geweest, het is toch ook onze Burgemeester, toch? Maar och…. weet je, Geffen heeft alles goed gemaakt, dat is dan weer het mooie van dit dorp”, zeggen ze samen in koor.

Delegatie
Donderdagavond stond er een delegatie van de dorpsraad, de pers en zelfs Omroep Brabant op de stoep. Vanwege corona was er een kleine delegatie van de dorpsraad. “Normaal gesproken zou de straat hier vol staan met fanfare en belangstellenden. Bovendien zal de naam van Deen van Grunsven voor eeuwig en altijd verbonden blijven aan Geffen”, zei Hans Hendriks, de voorzitter van de dorpsraad, in zijn toespraak. Wat volgde was het aanbieden van vele, vele cadeaus in alle soorten en maten die beschikbaar waren gesteld door de dorpsraad, middenstand, winkeliers en ondernemend Geffen. Na de officiële bekendmaking stromen de felicitaties binnen. Bloemen, kaartjes, mailtjes en telefoontjes. “Het is overweldigend en we willen hiervoor graag iedereen bedanken”, aldus de trotse ouders.
Deen van Grunsven Geffens vijfduizendste inwoner
Deen van Grunsven Geffens vijfduizendste inwoner
Deen van Grunsven Geffens vijfduizendste inwoner
Deen van Grunsven Geffens vijfduizendste inwoner


Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28103