Datum plaatsing: 23 februari 2021

De toekomst van het Meester Gielenplein


De toekomst van het Meester Gielenplein


Berghem (Oss): In deze rustige tijd is er opvallend veel reuring rondom de toekomst van het Meester Gielenplein. Zoals wij in eerdere edities meldden, moet het plein een deel van de ruimte afstaan aan 40 nieuwe appartementen. Dát is binnen de Berghemse gemeenschap inmiddels wel bekend. Maar dat de naam van het plein verhuist, er een open online bijeenkomst is geweest en inwoners mee kunnen denken over bijvoorbeeld de inrichting en het evenementenbeleid, dat weten dan weer veel mensen niet.

Door Mark van der Donk

Drie weken geleden was via een livestream een informatief en interactief uurtje te volgen, met de toekomst van het Meester Gielenplein als onderwerp van gesprek. Er was de nodige aandacht voor het bouwplan, de inrichting van het plein en het evenementenbeleid voor het Bergse Veld, zoals de nieuwe naam van het Meester Gielenplein luidt. De volledige bijeenkomst is via levenophetbergseveld.nl terug te zien en burgers mochten hun tips, vragen en opmerkingen indienen. Maar hoeveel Berghemnaren weten daar eigenlijk van? Cor Strijbosch vraagt het zich hardop af: “Ik werd er persoonlijk over ingelicht door Ad Verhagen, de voorzitter van de Dorpsraad, die ook aan het woord kwam tijdens die bijeenkomst. Maar ik heb het zelf niet voorbij zien komen en ook in de wandelgangen niets over gehoord. En dat geldt waarschijnlijk voor veel andere mensen in Berghem.”
Tot woensdag 10 februari was er de mogelijkheid om te reageren op de presentatie. Ook Berghem Events, de groep die onder meer verantwoordelijk is voor de jaarlijkse kermis op het plein, liet van zich horen. “De gemeente heeft ons daar ook om verzocht, ze geven ons fijn de ruimte om mee te denken”, aldus Strijbosch. “We hebben als stichting de koppen bij elkaar gestoken en kwamen tot een brief naar de dorpsraad en gemeente met zorgen, aanvullingen en tips, die we hebben ingediend.” Voorbeelden noemt hij liever niet, maar het laat zich raden dat onder meer de sluitingstijden (doordeweeks 23.00 uur) en het muziekgeluid twee van de punten zijn. Het maximale aantal decibels wil de gemeente vastzetten op 80, maar dat houdt in dat er tegen de gevels van de omliggende huizen niet meer geluid mag klinken dan dat van een rinkelende wekker.
Verhagen verzamelde namens de Dorpsraad ook diverse vragen en opmerkingen, die hij doorstuurde naar de projectleider van het Bergse Veld. Ze werden maandag door de Dorpsraad en gemeente gezamenlijk bekeken. “Op 4 maart is de feedback verwerkt van alle binnengekomen opmerkingen en volgt er een nieuw online overleg”, weet Strijbosch.

Habbekrats
Lambert van Hintum spreekt zich uit over een ander onderwerp dat rondom het plein speelt. ‘Ik las dat er nogal wat consternatie was over de verhuizing van de naam van meester Gielen”, aldus de penningmeester van Berchs Heem. “Mijn eerste gedachte was toen: had jullie maar zo druk gemaakt over het gemeentehuis. Dat was een belangrijke plek, waar vele honderden paren getrouwd zijn, kinderen zijn aangegeven en vanwege het verzet in de oorlog. Wij hebben destijds actie gevoerd met een spandoek en dergelijke, maar het werd voor 237.000 euro verkocht. Een habbekrats.”
Al in een eerder stadium maakte Berchs Heem zich ook hard voor het behoud van de naam meester Gielen. “Ik heb zelf nog bij hem in de klas gezeten, mocht boodschappen voor hem gaan doen, dus weet wel waar ik over praat. Het was een geweldige mens. We zijn dan ook blij dat zijn naam nu aan de andere kant van de Berchplaets vermeld staat. Bij parkeerplaatsen van de Jumbo, inderdaad. Maar vroeger stond het Meester Gielenplein ook vol met auto’s, dus wat is daar verkeerd aan? We zijn juist blij dat we de naam hebben kunnen behouden. En dat de naam van zijn vrouw, Sofia Kraan, ook een eigen plaats krijgt bij het Bergse Veld. Zij is ook ereburgeres van Berghem, was vroedvrouw en heeft meer dan 2.500 kinderen ter wereld gebracht. Mooi dat haar naam eveneens vereeuwigd gaat worden.”

Jan Kuijpersstraatje
Berchs Heem wilde eigenlijk ook nog dat er een Jan Kuijpersstraatje in de buurt van het plein kwam. “Maar dat ging helaas niet door”, vertelt Van Hintum. “Nu komt de naam van de voormalige wethouder - ook een prominente Berghemnaar - waarschijnlijk in het nieuwbouwgedeelte terug. Begrijp me goed: het is goed dat mensen zich hard maken voor het behoud van de naam van meester Gielen, maar de kritiek vind ik niet terecht. Als wij in een eerder stadium niks hadden gedaan, was zijn naam helemaal verdwenen.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29795