Datum plaatsing: 24 februari 2021

Huurwoningen d地 Berg gesloopt voor nieuwe


Huurwoningen d地 Berg gesloopt voor nieuwe


Heesch (Bernheze): Woningcorporatie Mooiland gaat 34 van haar huurwoningen in de wijk d地 Berg in Heesch slopen om plaats te maken voor nieuwe eengezinswoningen en appartementen. Nog eens 23 worden grootscheeps aangepast. Het gaat om de woningen in de Leonardus van Veghelstraat, Ophoviusstraat, Basilius van Bruggestraat, Sonniusstraat en Adrianus VI-straat die gebouwd zijn halfweg Jaren zestig. Verschillende bewoners wonen er al vanaf het begin.

Slechte staat
Mooiland heeft technisch onderzoek gedaan naar de woningen. Daarbij is in elk geval voor een aantal woningen geconstateerd dat er constructieve scheuren in de gevels zitten, metselwerk is beschadigd, de kwaliteit van de fundering onzeker of onvoldoende is, dat er vochtproblemen zijn, de woningen kunststofkozijnen hebben met grotendeels enkel glas, dat er sprake is van slechte ventilatie en isolatie, dat de woningen gehorig zijn en een hokkerige indeling hebben met een kleine woonkamer, plus oude keukens, badkamers en toiletten en dat ze niet rollator- en rolstoelgeschikt zijn.

Sloop beter perspectief
泥e bouwkundige kwaliteit van 34 woningen is zodanig dat sloop en nieuwbouw een beter perspectief is dan een zeer kostbare renovatie, waarbij de uiteindelijke kwaliteit niet voldoet aan de basiskwaliteit die Mooiland graag voor haar woningen realiseert zo schrijft Mooiland in een reactie.
Uit een inventaristaie van de woonwensen binnen de wijk is gebleken dat er veel behoefde is aan nultredenwoningen. Woningen waarbij wonen en slapen gelijkvloers zijn ondergebracht. Om die wensen in te vullen komen er naar eengzinswoningen ook een aantal appartementen.
De corporatie wil toekomstgericht, dus gasloos bouwen en de buurt ook verbeteren met onder meer betere parkeermogelijkheden. De komende maanden wordt het plan, samen met de bewoners, verder uitgewerkt.

Terugkeren
In een brief aan de bewoners schrijft de corporatie: 糎e begrijpen dat dit heftig nieuws is. Daarom willen we graag met u in gesprek. De woningcorporatie gaat het plan aan huis toelichten bij de betreffende huurders. Ook wordt daarbij het social plan besproken. In het sociaal plan is een verhuiskostenvergoeding opgenomen van ruim 6000 euro.
De huidige huurders krijgen de keuze of ze willen terugkeren in een nieuwe woning in hun wijk. Maar ze krijgen ook voorrang mochten ze willen verkassen naar een andere plek in Heesch of elders in het werkgebied van Mooiland. Mooiland biedt huurders die willen verhuizen een eventuele alternatieve woning aan in project Hildebrand IV in de Hadewychstraat in Heesch. Daar zijn in september 22 nultredenappartementen beschikbaar en in april/mei 10 nultredenwoningen. Mooiland gaat komende maand als starten met ondersteuning van huurders die naar dat project verhuizen.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.27390