Datum plaatsing: 26 maart 2021

Volop ruimte voor schuurwoningen bij Coudewater


Volop ruimte voor schuurwoningen bij Coudewater


Rosmalen ('s Hertogenbosch): De eerste nieuwe huizen die gerealiseerd worden in de ontwikkeling van Landgoed Coudewater krijgen in de loop van dit jaar ‘een boeren gezicht’. Het is het eerste zichtbare resultaat van de samenwerkende Van Wanrooij Projectontwikkeling en BPD Ontwikkeling. Zij trekken als VOF Land van Coudewater samen op bij de invulling van het prachtige gebied en de monumentale gebouwen. In het totaal van de plannenmakerij is een aantal deelprojecten al concreet in voorbereiding. Een voorbeeld daarvan vormen de twee Erven welke aan de Peter de Gorterstraat worden ontwikkeld.

Door Herman van Dinther

Lisanne Snoeijen is projectmanager bij BPD en is op dit moment druk bezig met de uitvoering van de plannen welke intussen in een concreet stadium zijn beland.
Lisanne (34): “Bij de samenwerking tussen BPD en Van Wanrooij trekken we uiteraard op veel vlakken samen op maar hebben we ook werkzaamheden verdeeld. Het is nu eenmaal niet altijd zinvol of efficiënt om steeds met tweeën aan hetzelfde onderdeel te werken. Zo werken we aanvullend aan elkaar. Mathijs Gerritzen van Van Wanrooij houdt zich bezig met de voorbereidingen van de infra voortkomend uit datgene waar ik me mee bezighoud namelijk het stedenbouwkundig ontwerp en de ontwikkeling van de woningen. We wisten al snel dat we op de twee bouwlocaties, waar plaats is voor tien, respectievelijk zeven woningen, niet wilden gaan voor traditionele vrijstaande woningen en tweekappers. Eigenlijk vonden we dat er een mooie aansluiting moest komen op de sfeer en omgeving van Coudewater, het groene buitengebied waar de twee locaties liggen en de nieuwe golfbaan waar de twee bouwplaatsen aan grenzen.”

Schuurwoningen
“Dat bracht ons op het idee om het meer te gaan zoeken in de agrarische bouwvorm zoals die vroeger bestond uit een hoofdhuis en uitbreiding met steeds bijgebouwde schuurwoningen. Vormgeving en het gebruik van materialen boden een uitdaging om er iets moois, duurzaams maar ook unieks van te maken. We willen samenhang en diversiteit in vormgeving van de schuurwoningen creëren en mensen vrijheid geven om een woning zoveel mogelijk naar wens te ontwerpen. Dat bracht ons bij UNICwonen. UNICwonen is een Design&Build concept, waarbij je keuzevrijheid krijgt om zelf een unieke woning te laten ontwerpen binnen een HSB (Houtskeletbouw) bouwsysteem. De basis draagconstructie van de woningen zijn gelamineerde houten spanten met een HSB casco. Gevelmateriaal, gevelindelingen en plattegronden zijn vrij te kiezen. Een circulair en duurzaam bouwconcept. De woningen worden ontworpen door architectenbureau WillemsenU uit Eindhoven Architect Frank Willems is gewend om met particuliere opdrachtgevers in dialoog te gaan om samen te komen tot een gebouw dat aan alle wensen voldoet. Een belangrijk element daarbij is het gegeven dat het ontwerp moet passen in de omgeving waarin het wordt gebouwd. Zeker voor dit project vinden wij het belangrijk dat de huizen als het ware moeten opgaan in het landschap maar ook hun eigen karakter uitstralen.”

Ruime bouwkavels
“Uiteraard zijn we gebonden aan een tamelijk strak bestemmingsplan waardoor de te bouwen woningen qua vorm en uitstraling bij elkaar moeten passen terwijl er niettemin ruimte blijft om er een eigen stempel op te drukken. Er ligt een basisontwerp met een beeldregieplan waarin het hoofdhuis en de schuurwoningen te herkennen zijn. Wij zijn echt heel blij dat we met UNICwonen in gesprek zijn geraakt en tot samenwerking zijn gekomen.
De huizen welke er gebouwd gaan worden variëren in oppervlakte van 164 tot 218 vierkante meter op kavels van 360 tot 880 vierkante meter. De prijzen lopen uiteen vanaf € 675,000 tot € 875,000 - duidelijk in het hogere segment dus - overigens met een zeer hoog afwerkingsniveau en inclusief de persoonlijke begeleiding door de architect.
Het is de bedoeling dat de erven autoluw worden ingericht, je kunt wel met je auto bij de woning komen maar voor bezoekers is er parkeerruimte aan de buitenranden. We kijken ook met aandacht naar de inrichting van het erf. Landschapsarchitect Martien van Osch van Bureau Oslo, die we ook voor het landgoed Coudewater inzetten, neemt ook De Erven onder zijn hoede. De kopers van de woningen worden gezamenlijk eigenaar van de openbare ruimte en beslissen samen over het gebruik van de grond voor bijvoorbeeld een moestuin, een boomgaard, speelveldje of wat er ook maar bedacht wordt. De bewoners kunnen er straks voor kiezen om het onderhoud en beheer van hun mini-wijkje in eigen hand te houden of uit te besteden aan een beheers vereniging. Dat soort zaken staat nog open en wordt zeker op een goede manier ingevuld.

De plannen staan intussen op www.nieuwbouw-landgoedcoudewater.nl/de-erven. Als alles volgens plan verloopt kunnen medio volgend jaar de eerste woningen worden opgeleverd.”

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.28124