Datum plaatsing: 15 april 2021

Staatsvrij onderwijs: wat is het en waarom zou je ervoor kiezen?


Staatsvrij onderwijs: wat is het en waarom zou je ervoor kiezen?


's-Hertogenbosch (Regionaal): Een groot aantal kinderen in ons land gaat naar de basisschool om onderwijs te volgen. Bij jou in de buurt zit ongetwijfeld zon school, waardoor jouw kind in zijn vertrouwde omgeving blijft. Toch horen we de laatste jaren steeds meer geluiden van mensen die vinden dat het onderwijs op basisscholen niet met de tijd meegaat. Mede hierdoor wint staatsvrij onderwijs aan populariteit. Ondanks dat dit onderwijs steeds populairder wordt, weet lang niet iedereen wat het is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk wat staatsvrij onderwijs is en waarom je ervoor zou kiezen.

Wat is staatsvrij onderwijs?
De overheid financiert een groot deel van het onderwijs dat in Nederland wordt aangeboden. Om in aanmerking te komen voor een financiering, moet een school vaak aan strenge eisen voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld volgens een bepaalde methode les worden gegeven. Dit is niet altijd de beste methode voor ieder kind. Daarom zijn er de laatste jaren steeds meer scholen ontstaan die staatsvrij onderwijs aanbieden.

Staatsvrije scholen varen een andere koers dan de overheid voorschrijft. Hier ligt de nadruk niet op het zo snel mogelijk klaarstomen van kinderen voor de maatschappij. Nee, op een staatsvrije school wordt meer gekeken naar het kind zelf. Omdat staatsvrije scholen een andere koers varen, krijgen zij meestal geen subsidie van de overheid. Gevolg hiervan is dat je als ouder aanzienlijk meer schoolgeld betaalt als je jouw kind naar een school voor staatsvrij onderwijs stuurt.

Waarom kiezen voor staatsvrij onderwijs?
Op veel basisscholen in ons land wordt op dezelfde manier lesgegeven. Toch leert niet ieder kind even goed en snel. Kinderen die moeite hebben met leren, worden al snel bestempeld als een slechte leerling. Staatsvrije scholen pakken het anders aan. Zo geven zij op een totaal andere manier les. Kinderen leren hier spelenderwijs vakken als taal en rekenen. De nadruk ligt niet op zoveel mogelijk leren in een korte tijd, waardoor kinderen op een staatsvrije school nog gewoon kind kunnen zijn. Grote voordeel hiervan is dat een kind eigenlijk altijd met plezier naar school gaat, iets wat bij een reguliere basisschool lang niet altijd het geval is.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31002