Datum plaatsing: 16 april 2021

De toekomst ziet er mooier uit als je spaart


De toekomst ziet er mooier uit als je spaart


's-Hertogenbosch (Regionaal): Nadenken over de toekomst lijkt altijd zo ver weg, een beetje ongrijpbaar nog. Toch is het goed om alvast na te denken over de jaren die pas over een hele tijd komen. Omdat je dan namelijk een doel hebt om naartoe te werken. Psychologisch gezien word je daar meer gefocust en dus minder onzeker van. Zeker als je weet dat je tegen die tijd heel wat geld gespaard hebt. In dit artikel zetten we een aantal manieren op een rij waarop je dat kunt doen.

10% van je inkomen sparen
Wanneer doe je het goed als je wilt sparen voor de toekomst? Dat is een goede vraag, want dat is voor iedereen anders. Zowel qua inkomen als qua spaardoel. Het Nibud heeft hier desondanks een handige vuistregel voor bedacht: als je elke maand 10% van je inkomen spaart, bouw je toch best snel een buffer op waarmee je iets kunt in de toekomst.

Concrete spaardoelen helpen je wel bij het sparen. Als je immers weet hoeveel geld je nodig hebt op welk moment, kun je vrij simpel een berekening maken om daar naartoe te werken. Zodra je dat gedaan hebt, weet je ook meteen hoe realistisch je doel is. Eventueel kun je dan nog je toekomstplannen bijstellen als dat nodig is.

Of probeer je spaargeld nog te vermeerderen
We weten allemaal dat je het niet meer om de spaarrente hoeft te doen tegenwoordig. Een spaarrekening is dan ook vooral een speciaal spaarpotje bij de bank waarop je makkelijk kunt zien hoeveel je al bij elkaar hebt. Gaat het je niet hard genoeg? Dan kun je besluiten om meer risico te nemen en te gaan beleggen. Een beleggersrekening openen is daarvoor meestal nodig, zodat je met het geld dat hier staat aan de slag kunt.

Er is meer risico verbonden aan beleggen dan aan sparen. Maar de juiste aandelen, fondsen, obligaties en ETF’s kunnen aan de andere kant ook voor veel meer rendement op je geld zorgen. Onze tips: zorg voor een goede risicospreiding en een focus op de langere termijn.

Houd het doel in gedachten
Of je nu vooral graag wilt gaan golfen na je pensioen of je wilt nog wel parttime blijven werken, het is sowieso verstandig om alvast een mooi bedrag te sparen voor later. Op welke manier je dat doet, is natuurlijk helemaal aan jou. Zorg er alleen voor dat je het doel in gedachten houdt waar je het allemaal voor doet. Keep your eyes on the prize, zoals ze in Amerika zeggen. Dan ziet de toekomst er nu al mooier uit.

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

zakelijk nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17029