Datum plaatsing: 02 mei 2021

Dodenherdenking kernen gemeente ’s-Hertogenbosch


Dodenherdenking kernen gemeente ’s-Hertogenbosch


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): Ook dit jaar krijgt de Nationale Dodenherdenking op 4 mei in onze gemeente noodgedwongen een meer persoonlijk karakter. De zeven comités uit Nuland, Vinkel, Kruisstraat, Rosmalen, Empel, Engelen en ’s-Hertogenbosch, de stichting Struikelstenen ’s-Hertogenbosch en het gemeentebestuur van ’s-Hertogenbosch geven graag samen met u een passend eerbetoon aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Samenkomsten zijn nog niet mogelijk. Dat betekent dat er in onze gemeente helaas géén publieksherdenkingen en kransleggingen zijn. Maar gezamenlijk kunnen we wél zorgen voor een persoonlijke en waardige invulling.

Eerbetoon
U kunt overdag uw persoonlijk eerbetoon houden bij één van onze zeven monumenten. In ’s-Hertogenbosch staat het Verzetsmonument in de Casinotuin, in Rosmalen vindt u het oorlogsmonument in de Schoolstraat en bij de Gedachteniskapel ‘Vennehof’, in Empel staat het oorlogsgedachtenismonument aan de Empelsedijk, in Engelen in de Achterstaat, in Kruisstraat aan de Grintweg, in Nuland op de hoek Hoogstraat / Heiweg en tenslotte in Vinkel aan de Lindenlaan. Bij alle monumenten wordt de hele dag halfstok gevlagd.

Een eerbetoon - door u of uw organisatie - kan onder meer bestaan uit een kort bezoek in stilte of het leggen van bloemen of een krans. U bepaalt zelf het tijdstip. De zeven organiserende comités leggen - mede uit naam van het gemeentebestuur - verspreid over de ochtend zelf een krans bij hun herdenkingsmonument. Ook kinderburgemeester Jop van Peufflik en burgemeester Jack Mikkers geven die ochtend bij enkele monumenten hun eerbetoon. Houdt u bij uw eerbetoon rekening met de 1,5 meter afstand en zorg dat er niet teveel mensen tegelijk bij uw eerbetoon staan. Geef elkaar de tijd en de ruimte.

Wij vragen u gedurende de dag géén (groeps)samenkomsten als eerbetoon te houden bij één van onze monumenten.

Halfstok vlaggen
Normaal vlaggen we op 4 mei halfstok vanaf 18.00 uur. Dat is nu anders. U mag dit jaar - als eerbetoon aan alle slachtoffers - de hele dag halfstok vlaggen, tot zonsondergang. Bij alle genoemde monumenten en het Stadhuis wordt ook de hele dag halfstok gevlagd. In verband met de steigers rondom de toren van onze Sint-Janskathedraal is daar halfstok vlaggen dit jaar niet mogelijk.

Televisie-uitzending Dodenherdenking gemeente ‘s-Hertogenbosch
Op 4 mei vanaf 19.00 uur zendt de lokale omroep Dtv Den Bosch een speciale herdenkingsuitzending uit. Deze uitzending van de comités, de stichting Struikelstenen ’s-Hertogenbosch en de gemeente ’s-Hertogenbosch is gerealiseerd door De Mediamannen. Naast een bijdrage van burgemeester Jack Mikkers staan de vervolgde, militaire en burgerslachtoffers in onze gemeente centraal. Stadschroniqueur Eric Alink en kinderburgemeester Jop van Peufflik leveren eveneens een bijdrage. De uitzending duurt ongeveer een half uur en wordt diezelfde avond meerdere keren herhaald.

Klokkenluiden en Nationale Herdenking
Het Bossche Klokkenluiders Gilde luidt op 4 mei van 19.45 tot 19.59 uur alle klokken in onze gemeente. Vanaf 20.00 uur kunt u zich – desgewenst - richten op de Nationale Herdenking en de kranslegging en toespraak van Z.M. de Koning. De comités in onze gemeente organiseren rond dit tijdstip géén lokale activiteiten.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.26545