Datum plaatsing: 19 mei 2021

KW1C-studenten organiseren walk-trough voor Jenske


KW1C-studenten organiseren walk-trough voor Jenske


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Het hele jaar door zetten studenten van de opleiding Sport en Bewegen van het Koning Willem I College zich in voor de stichting Energy4All. ‘Voor Jenske’, wat bij veel mensen uit Rosmalen en omstreken ongetwijfeld een belletje zal doen rinkelen. Op zaterdag 22 mei is er weer een mooie activiteit in de Petuniastraat, waar een walk-trough weer voor een onvergetelijke dag moet zorgen.

Door: Mark van der Donk

Enkele jaren geleden werd het goede doel voor het eerst binnen het Koning Willem I College opgepikt als afstudeerproject. Leraar Ramon van Rixtel was de initiatiefnemer. “Ze hadden eerder al eens gevraagd of we ons met mijn fietsclub in wilden zetten voor Energy4All. Wij kunnen echter ons eigen clubje al moeilijk organiseren. Maar ik had het wel in het achterhoofd bewaard. Toen op school naar onderwerpen voor afstudeerprojecten werd gevraagd, legde ik meteen de link.”

Het is inmiddels het derde jaar dat de studenten van het KWIC zich inzetten voor de stichting die energiestofwisselingsziekten meer bekendheid wil geven en geld inzamelt voor onderzoek naar een medicijn. “De start had fijner gekund”, lacht Van Rixtel. “We hebben een opstartjaar gehad, toen we alles nog aan het ontdekken waren, en twee coronajaren. Maar desondanks hebben we gelukkig al het nodige kunnen organiseren.” Hij vertelt over een 10-uurs race, die in maart plaatsvond en waarbij door studenten en andere deelnemers - zelfs vanuit huis - fanatiek gespind werd. “Verder loopt er een veiling, waarbij shirts van NAC, van Anthony Lurling, Sparta en FC Den Bosch hopelijk een mooi bedrag op gaan leveren. En er worden mondkapjes verkocht, met het logo van Energy4All
erop.”

Door het hele schooljaar heen wordt er van alles gedaan. “We betrekken Jenske, die zelf lijdt aan een stofwisselingsziekte, hier zoveel mogelijk in. Onze studenten zijn langs geweest bij gymlessen bij haar op school of ze hebben een meidenmiddagje gehad, waarbij ze cupcakes met haar gingen bakken. Ze hebben ook een keer trampoline gesprongen en Jenske komt een paar keer per jaar langs bij ons op school. Dan zie je echt dat de betrokkenheid stijgt, dat de studenten er harder door gaan lopen.”

Defilé
Op zaterdag 22 mei staat de volgende activiteit gepland. Dan trekt, net als vorig jaar, over de hele dag verspreid een defilé door de Petuniastraat, waarin Jenske woont. “Het is opnieuw een alternatief voor een wandelevenement wat we eigenlijk bij Fort Isabella willen organiseren. Vanwege de coronamaatregelen is het weer wat kleinschaliger, maar een hele leuk dag wordt het zeker.”

Het gaat om een ‘georganiseerde wandel- en fietstocht’, zo leert Van Rixtel ons. “We hebben een wandelroute uitgestippeld door Rosmalen en een fietsparcours door Rosmalen en Hintham. Ze komen allebei door de Petuniastraat, waar de studenten - en Jenske natuurlijk - de deelnemers ontvangen met een hapje en drankje. Vanwege de maatregelen hebben we er tijdsloten aan gekoppeld, zodat de wandelaars en fietsers mooi over de dag verspreid langskomen.”

Dagje uit
Vorig jaar waren er zo’n 100 deelnemers, afkomstig uit alle hoeken en gaten. “Er waren vrienden en bekenden bij, maar ook mensen van verder weg. Sommigen maken er echt een dagje uit van. Zo kwam het neefje van Jenske vorig jaar, samen met zijn vader, op de fiets vanuit Goirle naar Rosmalen. Een tocht van 40 kilometer. En mensen die haar jaren ervoor hadden verzorgd, hadden zich ook aangemeld en stonden plotseling ineens op de stoep. Jenske lag toen een week voor de actie nog in het ziekenhuis, dus het was duimen dat ze het mee kon maken, maar ze was gelukkig op tijd thuis en heeft de hele dag in de tuin zitten genieten.”

Skeeleren, fietsen, wandelen, alles is in principe welkom. Met of zonder een (groot) sponsorbedrag, het maakt allemaal niet uit. “Voor Jenske wordt het sowieso een prachtige dag. Maar stiekem gaat het natuurlijk ook om de opbrengst voor het goede doel. Vorig jaar werd er 7.800 euro opgehaald, nu staat de teller volgens mij rond de 3.500. Er zijn dit jaar 15 studenten, allemaal tussen de 17 en 20 jaar oud, die dit doel hebben gekozen als afstudeerproject. Hun missie is het om het bedrag van hun voorgangers voorbij te streven, dus alle hulp is daarbij welkom.”

Lees alles over de actie(s) op www.facebook.com/energy4allKW1C of kw1c-energy4all-nl.webnode.nlUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29621