Datum plaatsing: 22 mei 2021 - Laatst gewijzigd: 27-05-2021 15:48:51

De waterslagers van Rien Vos zijn Nederlands kampioen


De waterslagers van Rien Vos zijn Nederlands kampioen


Rosmalen ('s Hertogenbosch): ‘Mensen kunnen bij mij geen kanarie kopen die fluit’ Als Rien Vos aan het woord is over zijn hobby’s dan gaat dat op een rustige toon. Hij vertelt op zijn manier bijvoorbeeld wat er nou zo leuk is aan het kweken van kanaries. In zijn geval gaat het om het kweken van waterslagers, een kanariesoort die gehouden wordt voor zijn bijzondere zangkwaliteiten. En dat gaat hem goed af want hij is al een paar keer nationaal generaal kampioen geweest. Met enthousiasme en trots wijst hij op de trofeeën die een prominent plekje in zijn woonkamer hebben gekregen.

Door Herman van Dinther

Rien (72) hoort tot de topkwekers in Nederland en wil je in die landelijke speciaal club Waterslagers De Nachtegaal kampioen worden dan moet je van heel goede huize komen. Rien: “ Je moet er veel voor doen wil je slagen in het kweken van de goed zingende waterslager. Als je er aan begint dan duurt het wel een paar jaar voor je het onder de knie hebt. Je moet niet alleen over de goede vogels beschikken, je moet als liefhebber voldoende
vakman zijn om de kwaliteiten van de vogels op een hoger plan te brengen. Alles is erop gericht dat de man kanarie in zijn lied de twaalf bekende toeren zingt en op de juiste momenten pauze inlast. Een kampioenwaardige man kan 152 punten scoren, maar mist er een toer dan gaan er zo tien punten af.”

Zo vader zo zoon
“In oktober begin ik met het africhten van de mannen. Ik plaats de man en zijn zoons in kooitjes in zangkasten waarbij ze elkaar niet kunnen zien maar wel horen. De zoons luisteren naar het lied van hun vader en gaan dat overnemen. Soms verrekken ze het en blijft er een steken op maar acht, negen of tien toeren. Die ruil ik dan met een andere man welke beter past bij de zang die ik wil horen. Wanneer de mannen hun lesje hebben geleerd en kunnen zingen zoals de vader dan ga ik het ritme bepalen door de vogels achter gordijnen te plaatsen waardoor er een steeds mooiere, diepere zang ontstaat. Wanneer ik het gordijn open doe dan zingt alles dat het een lieve lust is. Dat is genieten. Het komt natuurlijk wel voor dat er bij de mannen die ik kweek sommige zitten die maar een
beperkt aantal toeren zingen. Aan mij dan de uitdaging om de poppen zo te selecteren dat deze, gekoppeld aan een man, ertoe bijdragen dat de nazaten meer toeren beheersen. Zo’n pop heeft dan broers die wel de nodige toeren halen, door het kruisen hoop ik op een hoger plan te komen. Dat maakt de hobby natuurlijk ook extra uitdagend en spannend, je moet steeds je ogen en oren goed openhouden, letterlijk en figuurlijk.”

Piekfijn in orde
Dat orde en netheid, de hygiëne dus, uiterst belangrijk is hoeft Rien niet te vertellen want dat zie je gewoon aan alles wanneer je bij hem op bezoek komt. De accommodatie kan wedijveren met de schoonste keuken die je ook maar ergens kunt aantreffen. Alles ligt er spic en span bij, je ziet aan het hele onderkomen dat er veel waarde wordt gehecht aan een gezonde en schone leefomgeving voor de vogels. “Ik ben wel een beetje aan het minderen met het aantal vogels dat ik kweek. Er waren jaren dat ik honderdvijftig jongen had, maar dat is meer dan gehalveerd. Eind januari begin ik het kweekseizoen met twintig poppen en twaalf mannen. Dit jaar heb ik drieënzestig jongen gekweekt waarvan ongeveer de helft man, zo’n dertig dus. Daar zijn er ongeveer twintig heel goeie die ik beoordeel op de toeren met pauzes op de goeie momenten. Ik luister of het lied goed is opgebouwd en in welke volgorde de toeren zitten. Dat luisteren ze van elkaar af en op die manier kan ik mijn gewenste stammen vormen.”

Zangkanaries
“Want daar gaat het om, met de stam, het viertal, ga ik naar de wedstrijden waar overigens ook stellen van twee en enkelingen beoordeeld worden. Door corona zijn er een paar jaarwedstrijden uitgevallen waardoor mijn kampioenschap, dat ik in 2019 behaalde met mijn kweek 2018, nog steeds geldt. Na de selectie heb ik natuurlijk kanaries over. Gezien de kwaliteit die ik door de jaren heen heb kunnen bereiken zijn de vogels die ik over heb wel gewild. Die gaan dan naar serieuze kwekers. Overigens, om vers bloed in de kolonie te houden ruil ikzelf af en toe met andere betrouwbare kwekers zodat we er allebei goed mee kunnen zijn. Er komen trouwens ook wel mensen aan huis voor een kanarie in de huiskamer. Als ze komen voor een kanarie die fluit dan zag ik voor de grap dat ik die niet heb. En eigenlijk meen ik dat ook wel want mijn vogels zingen.”

Gilde
Behalve de fanatieke aandacht die Rien voor zijn kanaries heeft is hij ook een heel trouw lid van het Gilde St Catharina - St. Joris. “Ik ben daar 56 jaar geleden lid van geworden, waarvan 43 jaar vaandrig nadat ik eerst tamboer ben geweest. Bij het clubhuis liggen prachtige buitenruimten voor geweer- en kruisboogschieten waar normaal gesproken, dus buiten coronatijd, elke week wordt geschoten. Ik schiet met een zelfgemaakte kruisboog waar ik trouwens ook Nederlands Kampioen mee ben geweest.”

Foto: Rien is trots op de trofeeën die hij heeft vergaard met zijn zangkampioenenUw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

sport nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.12645