Datum plaatsing: 23 mei 2021 - Laatst gewijzigd: 19-05-2021 15:43:26

'De honingbij' essentieel in ons bestaan


'De honingbij' essentieel in ons bestaan


Geffen (Oss): Niet alleen voor onze vruchten, bloemen, bomen, struiken of bossen zijn we afhankelijk van de bij. Bijen zijn bestuivers en bevruchten onze bloemen en planten. Zonder onze bijen zouden we het zelfs moeten stellen zonder tomaten, appels, peren en zouden we de dag zelfs moeten beginnen zonder ons favoriete kopje koffie of thee…
Wanneer je op de site van de Nederlandse Bijenvereniging de video ‘De Bij en Wij’ bekijkt, kan het niet anders dat je razend enthousiast wordt van hetgeen ze laten zien en horen. Maar in alle eerlijkheid wil ik wel kwijt dat ik datzelfde enthousiasme heb mogen ervaren bij een bezoek aan het prachtige Geffense Bijenmuseum (Ecopoll) van Robert en
Thea Schuurmans.


door Jan van Ravenstein
Met een stellige zekerheid mag worden gezegd dat Robert en Thea bevlogen imkers zijn. ‘Vakidioten’ noemen ze zichzelf wel eens, ze stralen dat vakgevoel met heel hun ziel en zaligheid uit. Ze hebben samen met hun gezin het unieke bijenteeltmuseum aan de Leiweg in Geffen opgezet. De historie in het bestaan van het Bijenteeltmuseum is in feite de ‘liefde’ voor de bijtjes en natuur waarmee de familie Schuurmans spreekwoordelijk is (aan)gestoken. Het bijenteeltmuseum met de gehele bijenteelt historie is meer dan een bezoekje waard.

Het bijenvolk
Het is zo’n natuurlijk gegeven dat je er, als leek, gewoonweg niet bij stil staat wat het bijenvolk betekent voor de mensheid. Bijen maken een belangrijk onderdeel uit van het ecosysteem. Ze zorgen voor een biodiversiteit die de natuur nodig heeft. En het meest erge van dit alles is dat het erg slecht gaat met de bijen in de wereld. We gaan als mensheid wel heel slordig om met onze ‘leveranciers’ van de natuur. Het klinkt heel erg negatief allemaal. En dat is het in feite ook. In grote delen van China is al merkbaar wat er gebeurt als de bijen er niet meer zijn en dus niet meer voor ons bestuiven. De fruittelers hebben daar in China zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt dat in sommige regio’s alle bijen zijn uitgestorven. Om toch appels te kunnen telen worden de appelbomen daar met de hand bestoven. Om circa een hectare te bestuiven zijn er 40 personen 20 uur lang mee bezig.

Vele soorten
Jawel. Natuurlijk is er een heleboel positiviteit te vertellen over de bij. De bij is belangrijk voor de mens, dat sowieso. We kennen in ons Nederland ongeveer 350 verschillende soorten bijen, onderverdeeld in drie hoofdgroepen: De honingbij (1 soort), de Solitaire bij (plm. 330 soorten) en de Hommels (plm. 20 soorten). De meest voorkomende soort is de honingbij. Het bekenste product wat bijen leveren is toch wel die heerlijke, zoete lekkernij, honing. Bijen gebruiken honing als wintervoedsel, maar ze maken zoveel dat wij er ook van mee kunnen snoepen. Bijenwas o.a. wordt al eeuwenlang gebruikt voor kaarsen en zeep. Het stuifmeel is in ook trek, mede
vanwege de grote hoeveelheid vitamine B12.

Propolis en Koninginnegelei
En dan is er nog het wonderlijke goedje, propolis. Bijen gebruiken propolis als een soort cement om alle gaten en kieren te vullen. Bovendien beschermt dit goedje het bijenvolk tegen allerlei ongewenste indringers omdat het onder andere ontstekingsremmend en bacterieremmend werkt naast allerlei andere bijzondere eigenschappen. Niet alleen voor de bijen, maar ook voor ons. Daarom is het een geweldige toevoeging in bijvoorbeeld allerlei verzorgingsproducten.

Ook Koninginnengelei wordt door bijen gemaakt. Het versterkt het immuunsysteem en verzorgt de huid en het haar. De vele eiwitten, mineralen en sporenelementen leveren een waardevolle bijdrage aan de gezondheid. Koninginnengelei is natuurlijk op de eerste plaats de voeding voor de jonge koninginnen.

Bestuiving
En dan is er natuurlijk de bestuiving die door het bijenvolk van nature in gang wordt gezet. In feite zijn de werkzaamheden alsmede de bestuiving zowel simpel als ingenieus. Wanneer je het werkzame leven, van geboorte tot dood, van het bijenvolk volgt, val je van de ene in de andere verbazing. Soms fenomenaal, soms onwerkelijk mooi en soms heel verbazend. De bestuiving: “De bijen zijn een belangrijke schakel bij de bestuiving van veel gewassen. Vanuit de bijenkasten vliegen ze uit voor het verzamelen van nectar en stuifmeel als voedsel. Aan de meeldraden van bloemen zit stuifmeel die de bij meeneemt aan de haartjes over haar hele lijfje, de nectar zuigt ze op en gaat mee in de honingmaag. De meeste bloemen hebben twee organen, de mannelijke meeldraden en de vrouwelijke stamper. Voor een kruisbestuiving (bevruchting) heeft een bloem (bloesem) het stuifmeel van een
andere bloem nodig. Het stuifmeel dat de bij zich draagt in haar haartjes blijft stuifmeel achter die de bij dan automatisch overbrengt op de volgende bloem. Na de bestuiving groeit de bloem uit tot een vrucht (bijv. appel of peer) die door de mens gegeten kan worden”. Tijdens het uitvoeren van deze taken verzamelt de bij ook stuifmeel aan haar pootjes. Dat stuifmeel gaat mee naar de bijenkast en vormt het belangrijkste eiwitrijk voedsel voor de larven die weer uitgroeien tot honingbij.

Bezoek
Nieuwsgierig geworden naar het gehele proces? Een bezoekje aan het Bijenmuseum in Geffen is bijzonder aan te bevelen, zeker ook als groeps- familie uitje. “Ons doel en streven is eigenlijk alleen maar; informatieoverdracht, niet meer en niet minder”, aldus deze twee vakfanaten uit het mooie Geffense veld.

Bijenmuseum: Imkerij Ecopoll - Leiweg 5c - 5386 KR Geffen - info@ecopoll.nlwww.ecopoll.nl - 06-20431610

Foto: Robert Schuurmans



Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.31878