Datum plaatsing: 26 mei 2021 - Laatst gewijzigd: 26-05-2021 16:15:24

Landgoed Coudewater in beeld


Landgoed Coudewater in beeld


Rosmalen ('s Hertogenbosch): Het landgoed Coudewater spreekt altijd wel tot de verbeelding. De eeuwenoudeparkachtige omgeving met zijn prachtige monumentale bomen en aansprekende gebouwen met verschillende karakters nodigt uit om er heerlijk rond te dwalen. Zeker de maand mei, waarin de natuur weer ontluikt, prikkelt de wandelaar om er te toeven.
Wanneer diezelfde wandelaar een fototoestel bij zich heeft dan kan hij er prachtige plaatjes maken en deze insturen voor de fotowedstrijd die Landgoed Coudewater heeft uitgeschreven.


Door Herman van Dinther

Er zijn heel wat mensen die op Coudewater een werkplek hebben. De VOF Land van Coudewater verhuurt een aantal gebouwen waarin mensen een job hebben, maar houdt ook zelf kantoor in De Boerderij aan de Peter de Gorterstraat. Daar heeft bijvoorbeeld ook Mathijs Gerritzen, projectontwikkelaarr bij Van Wanrooij Projectontwikkeling (samen met BPD verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het landgoed), zijn bureau staan.
Mathijs: “Het valt mij steeds weer op hoe mooi het hier is maar ook hoe het beeld dat je ziet steeds weer verandert. Het tijdstip op de dag, de zon, de bewolking, regen, de wind, het zijn allemaal elementen die het beeld bepalen. Wanneer je hier vroeg op de dag zit en naar buiten kijkt dan zie je soms de ochtenddauw als flarden optrekken, ben je laat op de dag nog hier dan sta je versteld van het kleurenspel dat door het gebladerte dringt. Het is echt een
genot om hier te kunnen zijn.”

Genieten
“Dat bracht mij een tijdje geleden op het idee om daar ook andere mensen van te laten genieten. We willen graag zoveel mogelijk mensen bereiken en hen laten ervaren hoe mooi Coudewater is, zeker voor de toekomstige bewoners van de woningen die we daar gaan bouwen. We hebben ook allerlei plannetjes uitgewerkt voor activiteiten die leuk zijn voor mensen, maar die konden door corona deels (nog) niet doorgaan. Wat we echter al langer voor onszelf in gedachten hadden was het vastleggen van de ontwikkelingen die we op Coudewater na de aankoop in gang hebben gezet. We dachten daarbij onder meer aan film- en fotoproducties. We raakten daarover in gesprek met Irma Bulkens, docent fotografie en film bij het Koning Willem I College. Zij zag wel mogelijkheden om met studenten dingen te gaan oppakken. Zo is er een groepje studenten heel actief bezig gegaan met opnamen voor een soort documentaire. Dat wordt zeker heel leuk, wij zijn daar ook heel blij mee.”

Fotowedstrijd
“Wij dachten ook aan het uitschrijven van een fotowedstrijd voor de studenten. Gaandeweg kwamen we er echter achter dat zoiets organiseren meer voeten in aarde heeft dan wij dachten. Het was dan ook fijn dat we het plan verder konden uitwerken in samenwerking met het KW1. Al vrij snel kwamen we tot het besluit om de wedstrijd open te stellen voor iedereen die het leuk vindt om foto’s te maken. Vooral omdat we zoveel mogelijk mensen
willen betrekken bij de ontwikkelingen op Coudewater. We hebben drie categorieën gekozen waarbinnen de fotografen kunnen deelnemen en die uiteraard perfect aansluiten bij alles wat Coudewater te bieden heeft. Het gaat hierbij om architectuur, landschap en autonome fotografie. Een verdere uitleg over de deelname vind je op www.landgoedcoudewater.nl/fotowedstrijd. De foto’s kunnen tot en met 31 mei worden ingestuurd waarna deze worden beoordeeld door een vakjury. Deze kiest per categorie zes beelden waardoor er dus achttien genomineerden van het deelnemersveld overblijven.”

Masterclass
“Deze fotografen mogen deelnemen aan een exclusieve masterclass van professioneel landschapsfotograaf Mischa Keijser. De publieksjury kan online stemmen uitbrengen van 14 tot en met maandag 21 juni. Kort daarna worden de winnaars bekend gemaakt en dat zijn er dus twee per categorie omdat zowel de vakjury als de publieksjury een winnaar aanwijst. Voor de winnaars ligt een shoptegoed van €200,- klaar. Zeker zo belangrijk vind ik echter dat
we de mooiste foto’s uit deze wedstrijd ook gaan gebruiken voor de tentoonstelling die we deze zomer op het landgoed organiseren. Daarmee bereiken de deelnemers aan de fotowedstrijd een groot publiek en dat geeft toch extra voldoening voor hen denk ik.”

De ingezonden foto’s worden gejureerd door een vakjury welke bestaat uit
· Gijs de Reijke, Fotograaf en winnaar 2017 fotowedstrijd Brabant in Beeld,
· Gemma van Linden, docent opleiding Fotografie, Koning Willem 1 College
· Ben Meurs, IVN Fotograaf
· Hans Hartman, VOF Land van Coudewater
· Floris van Bergen, Landschapsfotograaf
Juryvoorzitter is Irma Bulkens, mede-organisator van deze fotowedstrijd.

Foto: Mathijs hoopt dat veel fotografen deze maand naar het landgoed Coudewater gaan om er mooie foto’s te maken voor de wedstrijd die er is uitgeschreven.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.35388