Datum plaatsing: 15 juni 2021

Oorlog aan de Rivier eindelijk weer te zien.


Oorlog aan de Rivier eindelijk weer te zien.


Lith (Lith): Door coronamaatregelen heeft Theater Dankzij De Dijken drie keer voorstellingen moeten annuleren, maar in september van dit jaar kan Oorlog aan de Rivier dan toch opgevoerd gaan worden. 'Het vooruitzicht om op onze prachtige stek aan de Maas tenten en decor op te bouwen en weer te kunnen spelen en publiek te zien is een feest. Eindelijk kunnen we weer', zegt een opgeluchte Maria van Lith, voorzitter van Dankzij De Dijken. 'En de bezoeker heeft er ook zin in blijkt uit de kaartverkoop. Die loopt boven verwachting', voegt ze toe.

De voorstelling
Oorlog aan de Rivier gaat over waargebeurde dingen die niet in geschiedenisboeken staan. Mensen die de oorlog in het Maasland nog hebben meegemaakt, hebben hun persoonlijke verhalen en herinneringen verteld, en schrijver Ans Jager heeft hier een doorlopend verhaal van gemaakt. Centrale plek in het stuk is café 'Bij Marie', waar je kennis maakt met het gezin van Marie en waar kleurrijke figuren in en uit lopen. De bakker, de naaister aan huis, de postbode, de eierhandelaar en natuurlijk Duitse en Engelse soldaten.

De voorstelling wordt opgevoerd in een tijdelijk tenttheater aan de Oude Maas op historische bodem. Hier vloog een V1 rakelings langs de sluis, werd een schip onder vuur genomen door Engelse Jagers, werd smokkelhandel gedreven met schippers die over de Maas kolen vervoerden en landden vlakbij de eerste bevrijders. Stap in september café 'Bij Marie' binnen en je staat aan het begin van WO2. En al vliegen de bommenwerpers over, Marie schenkt koffie voor vriend en vijand 'want mensen zijn mensen'. Het wordt alleen lastiger als koffie en suiker op de bon gaan, nieuwe regels hun intrede doen, verraad om de hoek komt kijken en de gemoedelijke sfeer onder druk komt te staan. De voorstelling schetst klein, maar niet te onderschatten, oorlogsleed en wordt muzikaal ondersteund door koor en combo met liedjes uit en van vóór de oorlog.

Oorlog aan de rivier werd eerder - in september 2019 - gespeeld voor uitverkochte zalen.

Oorlog aan de Rivier buitenvoorstelling
Door Theater Dankzij De Dijken
Regie, script Ans Jager
Muzikale leiding Marty van der Staak
16, 17, 18, 19 september 2021
Locatie nabij Prinses Màximasluizen, Lith
Aanvang 20.15
Entree reserveren €20,00 Aan de kassa €22,50
www.theaterdankzijdedijken.nl

Meer info: Ans Jager 06 20504858 ans@deartist.nl of dankzijdedijken@gmail.com

foto Herman Kok
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.14933