Datum plaatsing: 18 juni 2021 - Laatst gewijzigd: 19-06-2021 11:28:47

Studenten Koning Willem I College vaccineren tegen corona


Studenten Koning Willem I College vaccineren tegen corona


Regio ('s Hertogenbosch): Werkervaring opdoen én meehelpen mensen tegen corona te vaccineren. Dat doen studenten van de opleiding Verpleging & Verzorging van het Koning Willem I College uit Den Bosch. Vanaf 19 juni helpen veertig studenten mee op de acht vaccinatielocaties van de GGD Hart voor Brabant. Deze hulptroepen zijn erg welkom, omdat het aantal vaccinaties in de regio is opgeschroefd naar 12.500 prikken per dag.

Leren in echte praktijksituaties
Het werken in de vaccinatielocatie betekent dat de studenten waardevolle werkervaring kunnen opdoen met het werken in een crisis als een pandemie. Marjan Terweij, directeur Verpleging en Verzorging van het Koning Willem I College in Den Bosch: “We zijn ontzettend trots dat onze studenten zich hebben opgegeven om te helpen. Juist in deze crisissituatie is het voor hen relevant om te kunnen leren in echte praktijksituaties en tegelijkertijd een eigen maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren. En we zijn natuurlijk ook trots op onze instructeurs, die al vroeg zijn begonnen zich voor te bereiden en hebben meegeholpen de studenten te enthousiasmeren.” Thérèse Claassen,
directeur publieke gezondheid van de GGD Hart voor Brabant vult aan: “Ik ben erg blij dat we in deze crisis de mogelijkheid hebben om studenten de kans te bieden ervaring op te doen. Het is waardevol dat deze zorgmedewerkers van morgen dit in hun bagage hebben. Zij vormen de belangrijkste beroepsgroep in een pandemie. Ook onze crisisorganisatie draait voor een deel op zorgmedewerkers.”

Training
De studenten gaan zelfstandig aan de slag in de vaccinatielocaties. Als prikker en als voorbereider van het vaccin. Zij voldoen aan de eisen die GGD Hart voor Brabant stelt aan medewerkers en zijn goed ingewerkt en gescreend. Ook staan zij onder supervisie van een arts, zoals alle medewerkers in de vaccinatielocatie. Sandra Das en Eveline Pijnenborg, beiden verpleegkundig instructeur bij het Koning Willem I College, waren de afgelopen maanden al betrokken bij het opleiden van honderden prikkers en ‘optrekkers’ bij de GGD Hart voor Brabant. Zij verzorgen nu de training van de veertig studenten. “Aan alle relevante aspecten besteden we aandacht. Van de praktische gang van zaken met inbegrip van de heersende protocollen tot hoe te handelen bij eventuele calamiteiten. Wanneer iemand bijvoorbeeld flauw valt, is het zaak om meteen een EHBO-er erbij te halen. Zodat het prikken 'gewoon' kan doorgaan, zonder al te veel vertraging op te lopen", verduidelijkt Pijnenborg. Vaardigheden die je in de praktijk vanzelf onder de knie krijgt, weet ook haar collega Das: “Niet voor niets is de praktijk de beste leerschool. Onze studenten zijn nu in de gelegenheid deze unieke kans met beide handen aan te grijpen."

Nobel
Hoe hebben de studenten tot nu toe zélf de training ervaren? “Dankzij de training weet ik precies wáár in de bovenarm- of bovenbeenspier geprikt dient te worden. Daarover geen enkele twijfel. Het is gewoon een kwestie van doen. Ik ben er dus helemaal klaar voor!", reageert Sam Merkx (19).”Los van de ervaring die ik binnenkort ga opdoen, vind ik het belangrijk dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren om de pandemie onder controle te krijgen." Met dat laatste is haar klasgenoot Romy Sluijter (24) het roerend eens: "Iets betekenen voor de medemens is altijd een goed uitgangspunt. Het leeraspect geldt ook voor mij, al heb ik wel enige prikervaring opgedaan tijdens
mijn stage. In feite gaat het om een bepaalde handigheid die je niet snel verleert."

Win-winsituatie
Claassen tot slot: “Het is ontzettend leuk dat we nu ervaren studenten vanuit het Koning Willem I College uit Den Bosch aan boord hebben. Het gaat om tweedejaars studenten op niveau 3 en 4 die al heel wat in hun mars hebben. Het is een prachtige aanvulling in deze fase van hun opleiding om onderdeel te zijn van onze vaccinatie-organisatie. Een win-winsituatie. Wij zijn blij en trots dat ze ons komen helpen deze periode.”
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

algemeen nieuws

© 2021 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.29322