Datum plaatsing: 18 juni 2021 - Laatst gewijzigd: 20-06-2021 20:25:23

Ondernemers en thuiswerkers gebruik een VPN


Ondernemers en thuiswerkers gebruik een VPN


's-Hertogenbosch (Regionaal): Voor veel ondernemers is de veiligheid van de bedrijfsdata cruciaal. Het voorkomen van diefstal van gevoelige data door bijvoorbeeld een digitale inbraak op het bedrijfsnetwerk is dan ook een prioriteit. In de praktijk betekent dit dat medewerkers die veel thuiswerken, gebruik moeten maken van een VPN-verbinding. Dit type verbinding verhoogd de veiligheid van het dataverkeer en voorkomt ongeautoriseerde toegang tot andere netwerken. Dat is dus geen overbodige luxe, maar absolute noodzaak om zowel het dataverkeer als de klantgegevens te beschermen.

Bescherming van klantgegevens en bedrijfsdata

De term VPN is de laatste jaren steeds bekender geworden doordat veel bedrijven een dergelijke verbinding vereisen voor thuiswerkers. In feite is een VPN-verbinding van belang voor iedereen die gebruik maakt van het internet voor zijn of haar werk. De term VPN staat voor ‘Virtual Private Network’ en geeft al aan waar het om gaat. Het is een versleutelde verbinding met een ander netwerk zoals het internet of intranet. Vooral voor thuiswerkers is dit van belang omdat een VPM-verbinding zorgt voor een extra veiligheidslaag. Kwaadwillenden kunnen dan niet meekijken en het dataverkeer onderscheppen, iets wat met een gewone internetverbinding wel mogelijk is.

Een VPN is ideaal voor thuiswerkers

Een thuiswerker die via een onbeveiligde verbinding werkt loopt het risico dat belangrijke gegevens kunnen worden onderschept door hackers. Dit is bijvoorbeeld het geval als er gebruik wordt gemaakt van een publiek netwerk of een open wifi-verbinding. Dit is dan ook de reden dat er vaak wordt gewaarschuwd voor het werken in de trein waarbij u gebruik maakt van de aangeboden, veelal gratis, internetverbinding van de NS. Ook het gebruik maken van een beschikbare internetverbinding op een flexwerkplek is vaak niet aan te raden zonder VPN. Een goede VPN-verbinding zorgt namelijk voor een goed afgeschermde tunnel. Het dataverkeer in die tunnel is dan niet langer toegankelijk voor derden.

Veilig werken

Door de goede beveiliging van de internetverbinding werkt u niet allen een stuk veiliger, u weet dan ook zeker dat de verstuurde data niet in handen kan vallen van iemand met criminele intenties. Het gaat immers lang niet altijd om het enkel onderscheppen van de verstuurde data. Een slimme hacker kan namelijk via een onbeveiligde verbinding ook toegang krijgen tot een bedrijfsnetwerk of tot bepaalde applicaties. Het is niet ondenkbaar dat dit kan leiden tot het verlies van belangrijke gegevens zoals klantenbestanden. Werkt u dus zonder VPN-verbinding, dan is de kans op het ontstaan van een datalek niet ondenkbaar, vaak met allerlei ongewenste situaties tot gevolg.

Gratis VPN of toch een betaalde oplossing

De aanschaf van een softwarepakket om een VPN-verbinding te realiseren is gezien het bovenstaande geen overbodige luxe. Het zorgt niet alleen voor een professionele werkomgeving, maar het beperkt de kans op datadiefstal tot een absoluut minimum. Vanwege de vele voordelen kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor een gratis VPN. Dit is vaak niet aan te raden vanwege de beperkingen die kenmerkend zijn voor dergelijke oplossingen. In veel gevallen is de hoeveelheid dataverkeer binnen een gratis VPN erg klein en is de flexibiliteit minimaal. Door juist te kiezen voor een betaald programma bent u verzekerd van een goede werking van de VPN-verbinding en kan u vaak gebruik maken van een professionele helpdesk om mogelijke problemen met de verbinding op te lossen. U investeert dus niet alleen in een goed werkend programma, u bent ook verzekerd van een optimale beveiliging van de data. Een gratis VPN is hooguit een goede optie om de functionaliteit te testen, maar voor dagelijks gebruik is het vaak niet aan te raden.
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.17071