Datum plaatsing: 21 juni 2021 - Laatst gewijzigd: 21-06-2021 13:50:01

Waarom is vegan wijn een duurzaam alternatief?!


Waarom is vegan wijn een duurzaam alternatief?!


's-Hertogenbosch (Regionaal): Denk jij er wel eens bij na wat voor bestanddelen erin jou glaasje wijn zit? Tegenwoordig heb je vele soorten waar je uit kan kiezen, hieronder valt ook de tak van vegan wijnen. Maar wat is een deze wijn precies? En wat is het verschil met een ‘’niet’’ vegan wijn? Hieronder kun je alle feiten lezen.

De eisen
Duurzaamheid gaat natuurlijk over om zo goed mogelijk met de natuur om te gaan, zonder chemische processen en dergelijke te gebruiken. Om duurzame wijn te kunnen maken heb je een bepaald productieproces nodig die aan duurzame eisen voldoet.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan;

·Zo min mogelijk gebruik maken van bestrijdingsmiddelen. Hierdoor voorkom je uitputting van de grond en dus is het beter voor de natuur
·Door de natuur zijn gang te laten gaan zorgt het voor een gezond evenwicht op de wijngaard
·Het afval in en rondom de wijngaard wordt gerecycled, denk hierbij aan het omzetten van energie
·Bij het proces van wijn maken is er veel water nodig, water wordt door regenwater opgevangen en is zo gerecycled
·Led verlichting zorgt voor veel minder energiegebruik, en dus ook beter voor het milieu
·En tot slot is de verpakking van een wijnfles erg belangrijk, hierdoor heeft het een milieuvriendelijke impact

Wat zit erin een vegan wijn?
Tijdens de productie van normale wijnen wordt er bij het klaren van de wijn dierlijke hulpmiddelen gebruikt. Door het klaren wordt de wijn mooi helder. Hierbij wordt vaak dierlijke producten gebruikt. Je kan dan denken aan eiwitten, gelatine en vislijm. Deze producten klampen zich vast aan de deeltjes die de wijn troebel maken en worden er dan zo uit gefilterd. Anderzijds wordt er bij duurzame wijnen gebruik gemaakt van een kleiachtig mineraal, namelijk bentoniet. Dit zorgt ervoor dat de dierlijke producten niet meer nodig zijn.

Duurzaamheid
Als een wijn al deze feiten heeft en de wijnboer zijn wijn zó verbouwt dan kun je wel spreken van een duurzame wijn. En als je alle hierboven genoemde dingen nagaat, is dit ook een goed alternatief om te nemen als je een steentje wilt bijdragen aan het milieu. Over de prijs is niet heel veel te zeggen. Het kost je zo een vijfje meer, maar dan weet je ook zeker dat het goed zit voor de natuur. Of de smaak beter is dat kun je zelf gaan proeven, en of het gezonder is valt te betwijfelen. Want er zit natuurlijk wel een paar procent alcohol in. Maar het is zeker (h)eerlijk!
Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16367