Datum plaatsing: 21 juni 2021

Weet jij het verschil tussen EPS en XPS


Weet jij het verschil tussen EPS en XPS


's-Hertogenbosch (Regionaal): Misschien zijn de termen EPS en XPS voor jou een soort van andere taal en heb je geen idee waar het over gaat. Of ben je juist getriggerd omdat je bezig bent met isolatie en de termen al voorbij zag komen. Ga je namelijk isoleren, dan is de kans groot dat je deze twee isolatiematerialen ziet. Weten wat ze kunnen, waar de verschillen liggen en welke voor jou de beste oplossing is, is dan handig. Maar dan wel in gewone taal natuurlijk.

Isoleren is vaak een manier om te zorgen dat je woning de warmte binnenhoudt of te wel de kou buiten. Maar isoleren kan nog voor veel meer doeleinden ingezet worden. Bijvoorbeeld om in de zomer de warmte buiten te houden of om geluid te weren. Geluiden van buiten ook buiten te houden. Of als muziek je hobby is, te zorgen dat de buren er geen last van hebben.

Diverse materialen
Omdat er meerdere manieren van isoleren zijn, meerdere doeleinden zijn en meerdere plekken om iets te isoleren, begrijp je dat er ook meerdere isolatiematerialen bestaan. Twee daarvan zijn EPS en XPS En hoewel er maar één letter verschil is, hebben ze beide hun eigen kwaliteiten.

Wat is EPS
EPS is de afkorting van Geëxpandeerd polystyreen. Je hebt er waarschijnlijk al heel vaak van gehoord, maar dan onder de naam piepschuim. EPS isolatie is eigenlijk vooral lucht. Qua volume is het zelfs 98% lucht en maar 2% uit polystyreen. EPS of piepschuim bestaat uit bolletjes, ook wel parels genoemd. Elke kubieke meter EPS heeft wel tien miljoen van deze bolletjes of parels. Elke parel heeft zo’n 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. En die lucht zorgt voor de isolatie. Stilstaande lucht is namelijk de beste thermische isolator.

EPS isolatie is een licht en gemakkelijk te verwerken materiaal dat ook nog eens goedkoop is. En doordat EPS maar uit één materiaal bestaat, is het ook nog eens heel gemakkelijk te recycleren. Het materiaal is als plaatmateriaal te koop, maar kan ook heel eenvoudig in een mal geperst worden en zelfs als losse bolletjes. Dit laatste maakt EPS een heel geschikt materiaal voor het na-isoleren van spouwmuren.

Naast (na)isolatie van spouwmuren leent het product zich ook erg goed voor het isoleren van betonvloeren, platte daken of in kruipruimte. Helaas zijn er ook wat nadelen aan EPS isolatie. Zo is het niet de milieu vriendelijkste oplossing en toch ook niet zo heel flexibel als je zou denken.

Wat is XPS
XPS staat voor Geëxtrudeerd polystyreen en wordt gemaakt van kunststofschuim. XPS isolatie is verkrijgbaar als isolatieplaten. Deze platen hebben een gesloten cellenstructuur waardoor ze een hogere druksterkte hebben. Doordat ze verkrijgbaar zijn in verschillende druksterktes, zijn ze zelfs geschikt voor het isoleren van parkeerdaken en parkeergarages. Doordat XPS isolatieplaten een trap sponning hebben, kunnen er geen koudebruggen ontstaan. Daarbij is XPS erg vochtwerend en bestand tegen schimmels. Ideaal dus voor badkamers, sauna’s en zwembaden maar ook voor een omkeerdak of onder de grond voor funderingsmuren. XPS is licht in gewicht en daarbij ook nog eens 100% recyclebaar. Het nadeel van XPS is de prijs en de brandbaarheid. XPS valt onder de zeer brandklasse E klasse en is ook niet echt goedkoop.

Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:


© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.16733