Datum plaatsing: 23 juni 2021

Politie Den Bosch neemt 7 puppy’s met gecoupeerde oren in beslag.


Politie Den Bosch neemt 7 puppy’s met gecoupeerde oren in beslag.


's-Hertogenbosch ('s Hertogenbosch): De politie heeft afgelopen zaterdag zeven puppy’s in beslag genomen in Den Bosch. De oren van de pups waren gecoupeerd. Naast dat het operatief verwijderen van uitstekende delen, oren en staart, enorm pijnlijk is voor een dier, belemmert het ook de communicatie tussen honden. De stand van de oren kan veel vertellen over hoe een hond zich voelt. Wanneer deze ontbreken wordt het voor zowel mens als soortgenoten moeilijker om de lichaamstaal te lezen.

Couperen is sinds 1996 verboden in Nederland. Het uitvoeren van lichamelijke ingrepen is strafbaar tenzij daar een diergeneeskundige noodzaak voor is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een flinke wond aan een oor. In dat geval wordt enkel het noodzakelijke deel verwijderd. Het "gezonde" oor wordt dan in tact gelaten. De dierenarts geeft hierna een medische verklaring af. Bij een controle moet deze verklaring getoond kunnen worden. De ingreep mag dan alleen worden gedaan door iemand die daartoe bevoegd is.

Ook het aanschaffen of verkopen van een gecoupeerde hond is strafbaar. Hier kan een flinke geldboete worden opgelegd die kan oplopen tot €83.000,-. De hond kan in beslag worden genomen én er kan een houdverbod worden opgelegd. Ook honden die in het buitenland zijn gekocht vallen onder deze bepaling, ook al mag het in het land van herkomst wel. Uitzondering op die regel, zijn asieldieren. Een gecoupeerde hond mag door een asiel worden ingenomen, en - met aantekening in het paspoort - aan een nieuwe baas worden verkocht.

Wat er nu met de pups gaat gebeuren bepaalt de Officier van Justitie. Als de pups geadopteerd mogen worden zullen zij op de officiële adoptiesites geplaatst worden. Kijk hiervoor op ikzoekbaas.dierenbescherming.nl

Zie je dat een dier zonder medische noodzaak is gecoupeerd? Doe dan melding en bel 144.Uw regio in beeld:

Een greep uit het thuisinhetnieuws fotoarchief:

politie nieuws

© 2022 Thuis in het nieuws | Webworks: DigiFactory Webworks | Design: Creativos 0.22022